Előfizetői tartalom

Egy ügyért küzd DiCaprio, Matt Damon és Jay-Z - Hogy lehet beszállni a harcba?

Az orosz háború, a világszerte egekbe szökő infláció és az energiaválság mellett szembe kell néznie az emberiségnek egy másik, egyre égetőbb problémával, ez nem más, mint a globális vízhiány. A közeljövőben élesen el fog válni egymástól a vízkereslet és a kínálat, mintegy 3000 milliárd köbméter víz fog hiányozni a rendszerből 2030-ra az előrejelzések szerint. A vészharangot nem csak az elemzők és az iparági szakemberek kongatják, de a legnagyobb hírességek, például Matt Damon és Leonardo DiCaprio is időt, energiát és pénzt nem kímélve küzd a súlyos probléma megoldásáért. Ha valaki úgy dönt, hogy a sztárok nyomdokaiba lépve be szeretne szállni a globális vízhiány elleni harcba, akkor ezt befektetőként minden további nélkül megteheti, ennek a lehetőségeit tárgyaljuk elemzésünkben.

Fenyegető krízis

A tiszta ivóvíz egyre inkább luxusterméknek számít világszerte, a legfrissebb elemzések szerint a kereslet és kínálat drasztikus szét fog válni a jövőben. A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF szerint világszerte mintegy 1,1 milliárd ember nem jut jelenleg vízhez, és összesen 2,7 milliárd ember az év legalább egy hónapjában vízhiánnyal küzd. Egy múlt héten megjelent elemzésünkben foglalkoztunk már részletesen az elképesztő vízhiány okairól, és arról, hogy milyen hatása lehet ennek a hétköznapjainkra, és az egyre tarthatatlanabb energiakrízisre. A brit Környezetvédelmi Ügynökség szakértője szerint 2050-re a világ lakosságának több mint fele az év legalább egy részében súlyos vízhiányt fog tapasztalni, a túlnépesedés mellett többek között a gazdasági fejlődés alakulása is fontos szerepet játszik az édesvíz-kereslet kilövésében.

A kínálati oldalról pedig a globális felmelegedés a mumus, ami nagy mértékben közrejátszik a vízhiány súlyosbodásában.  A Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy a globális hőmérséklet a következő öt évben átlépi a kutatók által meghúzott kritikus határvonalat, az 1,5 Celsius fokos küszöböt, ha pedig a bolygó átlaghőmérséklete a kritikus emelkedés felett tartózkodik hosszú ideig, az óhatatlanul is olyan változásokat indíthat el, amelyek visszafordítására már nincs lehetőség. Az éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint az 1,5 fokos felmelegedés elérése és tartós fennmaradása esetén 

A VILÁG SZINTE MINDEN GLECCSERE ELTŰNIK, 350 MILLIÓ EMBER TARTÓSAN SZENVEDNI FOG VÍZHIÁNYTÓL, A SZÁRAZFÖLDI FAJOK 14 SZÁZALÉKA PEDIG KIPUSZTUL.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés