Előfizetői tartalom

"Hallod, tényleg drágább a nigériai pénz, mint a forint?" Igen

Komoly mélyrepülés volt a magyar fizetőeszköz számára eddig a 2022-es év, a dollár menedékvaluta-szerepének megerősödése és a magyar gazdaság energiafüggősége okozta romló külkereskedelmi mérleg mellett számos egyéb körülmény is összeesküdött a forint ellen, amiknek köszönhetően az egyik legrosszabbul teljesítő devizaként szerepel idén a dollárral szemben a magyar fizetőeszköz. Az extrém árfolyammozgás érthető módon keserű szájízt kölcsönöz sok hazai kisbefektetőnek, az elmúlt hetekben több közösségi befektetési platformon is divatossá vált a forint árfolyamának fejletlenebb országok pénznemeivel való összehasonlítása. De hogy miért tudtak az afrikai és a közép-ázsiai országok pénzei sokkal jobban teljesíteni a dollárhoz képest és hogy egyáltalán hogy is kell értelmezni a fennálló paritásokat, az már egy másik kérdés.

Mélyrepülésben a forint

Az idei év valóságos rémálom volt a forintbefektetők számára, számos dolog összeesküdött a magyar deviza ellen a mögöttünk álló hónapokban. Ahogy arra Bod Péter Ákos még a hónap elején rámutatott, a mai zavaros időkben a piaci elemzők és befektetők jórészt egyetértenek a helyzetet okozó főbb tényezők mibenlétében, ezek pedig:

  • Az amerikai dollárnak menedékvaluta mivolta eleve dollárerősödéssel és a peremhelyzetű országok valutáinak gyengülésével szokott járni globális kockázatok megnövekedése idején.
  • Ezt a hatást felnagyították a Fed kamatemelései, amelyek nagy tőkeáramlásokat indítottak a kockázatosabbaktól a legbiztosabb valuták (valuta) irányába.
  • A forint esetében külön kockázati tényező a magyar gazdaság energiafüggősége - a gázárak emelkedése rendre a feltörekvő piaci devizák gyengülését hozta, ezen belül különösen a forintét, amit elsősorban a nemzetközi összevetésben nagyobb energiaimport-kitettséggel szoktak magyarázni.
  • Ismét fellépett az ikerdeficit esete: az államháztartási hiányunk és a fizetési mérleghiányunk nagy.
  • A gazdaságpolitikai alkalmazkodás késlekedései, az ellentmondásos intézkedések és zavaró kormányzati kommunikáció rontják a piaci megítélést, legfőképpen pedig az EU-forrásokhoz való hozzájutás körüli bizonytalanság vet árnyat a fizetőeszköz jövőjére.

Ezeknek köszönhetően

idén már közel 32 százalékot gyengült a forint a dollárral szemben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés