Előfizetői tartalom

Fenntarthatatlanná teheti a magyar gazdaságot a magas gázár

Portfolio
A Budapest Economic Forum 2022 második szekciójában az elszálló energiaárak magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról beszélgetett Weinhardt Attila, a Portfolio vezető elemzője Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével és Szabó Gergellyel, a MET Central Europe regionális elnökével. Pozitív felütéssel indult a beszélgetés, a szakemberek egybehangzó véleménye szerint kisebb-nagyobb fennakadások mentén az idei télen már rendben lehet Európa energiaellátása, a jelenlegi környezet pedig komoly perspektívaváltást hoz majd magával, elsősorban az energiáról való gondolkozás attitűdje változhat meg, ami jelentős keresletcsökkenéshez vezethet a kontinensen. Hosszabb távon is tartósan magas gázárakkal kell azonban vélhetően szembenéznie Európának, és már a mostaninál jóval alacsonyabb, 60-80 euró/MWh fölötti gázár is fenntarthatatlanná teheti a magyar külkereskedelmi mérleget és a gazdasági pályát, ezért minél gyorsabban kezelni kell ezt a témát.

Megoldjuk az idei telet? Az európai gázellátás idei alakulását tekintve volumen szempontból rendben lehetünk, az időbeli fogyasztással lehet viszont probléma, azaz ha például február végén jön egy hirtelen hidegfront úgy, hogy közben már nem kapunk orosz gázt és a kínaiak is elkezdik felvásárolni az LNG-t és ebből is szűk kínálat lesz, ha ezek egyszerre bekövetkeznek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái