Előfizetői tartalom

Farkasok völgye lett a tőzsdék világa, nagyon könnyen és gyorsan el lehet vérezni

A hosszú távú eredményességnek, sok esetben már magának az életben maradásnak vagy a játékban maradásnak a titka a jó szokások kialakítása mellett a megfelelő táplálékszerzési algoritmusok futtatása. Ez egy vadállatnál a szavannán magáról az élelem megszerzéséről szól, míg a kosárlabdában a pont a fizetőeszköz, a tőzsdén pedig maga a pénz. Mindeközben a tőzsdék világa is egyre jobban kezd hasonlítani a szavannára…

Egymillió dollárt veszíteni egy óra alatt

A döntéshozatali logika, amelyet azért vetnek be, hogy a legjobb hosszú távú eredményeket lehessen elérni, mára már a valószínűségszámításra és statisztikára, játékelméletre és egyéb eszközökre támaszkodó önálló tudománnyá vált. (…) Figyeld meg a vadon élő állatokat, és látni fogod, hogy ösztönösen várhatóérték-számításokat végezve optimalizálják a táplálékszerzést szolgáló energiafelhasználásukat. Amelyik jól csinálta, élt és virult, és a természetes kiválasztódás révén továbbadta génjeit; amelyik rosszul, elpusztult.

Bár azok az emberek, akik gyengék ebben, nem fognak elpusztulni, a gazdasági kiválasztódás folyamata minden bizonnyal sújtani fogja őket

Az idézet Ray Dalio Elvek című könyvéből származik és szinte egyszerre jött szembe velem az alábbi félórás „oktatóvideóval”:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés