Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
Befektetés

Leállt a Barátság kőolajvezeték - Mekkora a baj?

Portfolio
A tegnap délután indított  tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet, a támadások közepette rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját a belorusz-ukrán határon, ezt követően leállt a vezeték. Ukrajna pár órával az incidens után arról tájékoztatta a Transznyefty orosz állami olajszállítmányozási vállalatot, hogy a nyomás csökkenése miatt leállította az olaj szivattyúzását a kőolajvezetéken többek között Magyarország irányába is. A Mol szakembere korábban elmondták a Portfolionak, hogy ha bármilyen okból bekövetkezik a Barátság kőolajvezeték leállása, arra is van a társaságnak forgatókönyve, a Mol tegnapi közlése szerint az üzemi készleteik, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendőek ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon.

Leállt tegnap a Barátság kőolajvezeték

Az orosz erők tegnap délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondása szerint. Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet.

Ez a támadás nem csak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is

- írta Facebook-bejegyzésében. Kiemelte, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta. A támadások közepette 

RAKÉTATALÁLAT ÉRTE A BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉK ÁRAMELLÁTÓJÁT A BELORUSZ-UKRÁN HATÁRON.

A fehérorosz határnál találtak el egy transzformátor-állomást, a vezeték tehát nem sérült meg, csak az energiaellátó. Az állomás a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt, a helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis megszűnt az áramellátása a szivattyúknak.

Ukrajna pár órával az incidens után arról tájékoztatta a Transznyefty orosz állami olajszállítmányozási vállalatot, hogy a nyomás csökkenése miatt leállította az olaj szivattyúzását a Barátság kőolajvezetéken többek között Magyarország irányába, de Szlovákia és a Cseh Köztársaság felé is ideiglenesen leállt a szállítás, közölte Igor Demin, a Transznyefty szóvivője. A cseh kőolajvezetékeket üzemeltető MERO szóvivője ezzel szemben tegnap este azt közölte, hogy a vállalat addig nem vett észre fennakadást az olaj áramlásában a Barátság vezetéken.

A Barátság kőolajvezetéknek két ága van, egy északi és egy déli; a vezeték északi ága Oroszországból Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba és Németországba szállít kőolajat, ezen az ágon tavaly naponta átlagosan közel 480 ezer hordó olaj érkezett, míg a déli ágon a 2021-ben szállított mennyiség naponta átlagosan közel 240 ezer hordó olaj volt. Csak összehasonlítás képpen,

Oroszországból naponta átlagosan 2,3 millió hordó érkezik békeidőben Európa felé, a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező közel napi 720 ezer hordó olaj ennek közel a harmada.

A legfrissebb hírek tükrében az infrastruktúrával kapcsolatos problémák csak a déli ágat (Barátság II) érintik.

barátság
A Barátság kőolajvezeték (eredeti nevén: Druzhba), forrás: Reuters

Voltak már problémák korábban is

Nem a mostani az első, európai energiainfrastruktúrát érintő probléma az elmúlt hónapok tekintetében, szűk egy hónapja érkezett a korábbi akciók hatására a hír, hogy az Európai Unió fokozni tervezi a kritikus infrastruktúrák védelmét a szabotázsakciókkal szemben, miután az elmúlt hetek-hónapok eseményei rávilágítottak azok sebezhetőségére. Az Európai Bizottság ezért még októberben azt javasolta a tagállamoknak, hogy

fokozzák az együttműködést és végezzenek stresszteszteket a kulcsfontosságú infrastruktúrákon,

kezdve az energiával, kiterjesztve a többi nagy kockázatú ágazatra, például a kommunikációra, a közlekedésre és az űrkutatásra.

Az infrastruktúra sebezhetőségére az Északi Áramlat 1 és 2 ellen irányult feltételezett támadás hívta fel először a figyelmet, de emellett több gyanús esemény is történt: még október közepén Észak-Németországban a vasúti közlekedés például több órára leállt, miután megszakadtak a rádiókábelek, a lengyelországi Barátság olajvezeték akkori szivárgása mögött pedig egy újabb szabotázst sejtettek, amit végül a szakértők balesetnek minősítettek.

Miért fontos ez nekünk?

A mostani támadás közvetlenül érintheti Magyarország energiaellátását is, a most leállt Barátság kőolajvezeték egyik ága (a Barátság II.) ugyanis Ukrajna irányából belépve maximális kapacitással közel 8 millió tonnát tud szállítani egy évben hazánkba. A Mol a fényeslitkei állomásnál veszi át az Oroszország felől érkező kőolajat, itt van egy nemzetközileg hitelesített mérőállomás, ez mind az orosz, mind az ukrán partner jelenlétében történik. Innen a Barátság II vezetéken érkezik Százhalombatta irányába a kőolaj, a mai napig ez a legfőbb ellátója a százhalombattai finomítónak.

A háború előtti "NORMÁL" ÉVekBEN A BATTAI FINOMÍTÓBAN FELDOLGOZOTT KŐOLAJ körülbelül 60 SZÁZALÉKA OROSZORSZÁG FELŐL, EZEN A VEZETÉKEN ÉRKEZett, NAGYJÁBÓL 10 SZÁZALÉK volt A HAZAI TERMELÉS, ÉS MAXIMUM 30 SZÁZALÉK volt AZ ADRIA VEZETÉKEN ÉRKEZŐ KŐOLAJ ARÁNYA.

vezetek2-532987-559643
Forrás: Mol

Kőolaj tehát az Adria kőolajvezetéken keresztül is érkezik, ez az a vezeték, ami alternatív kőolajjal tudja ellátni a százhalombattai finomítót. Az Adria vezeték ütemesen lett felépítve, kapacitásokban úgy lett megtervezve, hogy folyamatosan szűkülő kapacitással lássa el az egymás után lévő finomítókat. A sisaki finomító, majd a boszniai, illetve a szerb finomító ellátásához szükséges nagyobb kapacitás rendelkezésre áll, de a Magyarország felé érkező irány alapvetően csökkentett kapacitással bír. Jelen pillanatban ennek a kőolajvezeték-rendszernek a legszűkebb része a Sisak és Virje közötti szakaszon van, a nyár elején 30 kilotonna napi kapacitása volt ennek a vezetéknek, ez egy hónapban 900 kilotonna, tehát kicsit kevesebb mint 11 millió tonna évente. Matematikailag ez így néz ki, de az operáció ennél gyakran bonyolultabb, számolni kell ugyanis azzal, hogy a vezetékeken lehetnek karbantartások, tisztítógörényezések, hibajavítások, amik csökkentik ezeket a kapacitásokat.

A Barátság vezeték fontosságát jól jelzi tehát, hogy

a Mol szakemberei szerint ha a vezetéken megszűnik az ellátás, az Adria 11 millió tonnás kapacitása nem elegendő a százhalombattai és pozsonyi finomító összesen mintegy évi 14 millió tonnás kőolajigényének kielégítésére.

Hogy reagált a Mol?

Mol szakembereivel még májusban beszéltünk a vállalat finomítóinak ellátásáról, és az orosz olaj alternatíváiról. Akkor a háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy ha bármilyen okból bekövetkezik a Barátság kőolajvezeték leállása, arra is van a Molnak forgatókönyve. Ebben az esetben hozzá lehet nyúlni a stratégiai készlethez, de a Molnak is vannak operatív készletei, ezzel párhuzamosan a Molnak intenzifikálni kellene a tengeri beszerzést olyan szinten, amit az Adria vezeték, és a Mol finomítói elbírnak, és amit a Mol be tud szerezni.

Ezzel összhangban a tegnapi eseményeket úgy kommentálta az olajtársaság, hogy

felkészültek arra, hogy folyamatosan biztosítani tudják az ország és a régió energiaellátását.

A Mol közlése szerint üzemi készleteik, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendőek ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon. Az M1 híradójában az hangzott el, hogy a Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni, alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani - a 90 nap a Mol szerint elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék.

A kedélyek nyugtatása érdekében Szijjátó Péter is megszólalt, a külügyminiszter élő videóban jelentkezett be a Facebookon és elmondta, hogy a reggeli információk szerint maga a vezeték nem sérült meg, csak az azt működtető infrastruktúra, méghozzá egy transzformátorállomás. Ennek a javítása könnyebb, mint ha magát a vezetéket érte volna támadás, így valószínűleg hamarabb is lehet számítani a javításra. Hangsúlyozta:

Magyarország többheti, több hónapnyi készlettel rendelkezik, így nincs veszélyben az energiaellátás

Olajpiaci hatások és Mol részvényárfolyam

A Barátság kőolajvezeték áramellátóját ért rakétatámadás miatt leálló vezeték mellett a Lengyelországba csapódó rakéta hírére még inkább kilőtt a tegnapi kereskedésben az olaj ára, a benchmark Brent típus ordónkénti ára 3,2 százalékos ugrást követően 94,5 dollárra ugrott, azóta valamelyest lejjebb került a jegyzés.

brent322

A WTI ára ugyancsak megugrott 3,4 százalékkal, közel 88 dolláros hordónkénti árfolyamig, azóta ennél lényegesen lejjebb került az árfolyam.

wtititt

És bár a hazai börze a maga 1,1 százalékos esésével kifejezetten rosszul indította a mai kereskedési napot, elsősorban az OTP-n keresztül adják a magyar tőzsdét a befektetők, a Mol árfolyama ugyanis mindössze 0,7 százalékos mínuszban van.

mol0888

Címlapkép: Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Nincs megállás, begyorsult az esés a kriptodevizáknál a hétvégén