bét
Befektetés

Közel 40 százalékkal többet érhet a PannErgy részvénye

Portfolio
Az új, geotermikus energia térnyerését támogató akcióterv keretében meghirdetett állami pályázat során nemrég bejelentettek egy nagyszabású támogatási kört, a Technológiai és Ipari Minisztérium közel egymilliárd forint összegű támogatásban részesítheti a PannErgy tagvállalatát, magát a PannErgy-t pedig 1,6 milliárd forinttal támogatják, a két bejelentett projekt során Miskolcon és Budapesten mélyíthetnek le geotermikus termelőkutakat. A fejlemények apropóján az OTP szakértője most közzétett egy friss elemzést a vállalatról, a részvényre vonatkozó célár 38 százalékos felértékelődési potenciált mutat.

A magyar kormány októberben úgy döntött, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését, amely a tervek szerint az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát. Többek között a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) lett megbízva a jogszabályi környezet kialakítására és a fejlesztések és beruházások lehetőségeinek mérlegelésére, az új akcióterv keretében meghirdetett pályázat során pedig nemrég be is jelentettek egy nagy támogatási kört, ami a magyar tőzsdén jegyzett PannErgy-t érintette.

A vállalat a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett, „Geotermikus alapú hőtermelő projektek tevékenységeinek támogatása” című pályázati kiírása során két nyertes pályázatot is benyújtott,

összesen több mint 2,5 milliárd forintos támogatáshoz juthat a finanszírozási feltételek megvalósulása esetén a társaság,

a projektek során a Budapest közelében létesítendő geotermikus termelőkút lemélyítését és a Miskolci Geotermikus Projekt harmadik geotermikus termelő kútjának lemélyítését végezhetik.

Ennek apropóján az OTP szakértője most közzétett egy friss elemzést, ahol változatlan vételi ajánlás mellett a részvényre vonatkozó célárat 1670 forinton hagyta, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest

38 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

panner 16

Az elemző többek között kiemeli:

  • Az új miskolci kút kezdetben körülbelül 70 TJ/év többlet hőértékesítési potenciált biztosíthat, azaz kb. kilenc százalékkal többet az eddigi miskolci termelésnél a menedzsment jelzései alapján, mindez először 2024-ben realizálódhat teljes mértékben.
  • Az elemző becslése szerint ez évente körülbelül 120 millió forinttal járulna hozzá az EBITDA-hoz, ami 3,4 százalékkal meghaladja az OTP korábbi, 2023-ra vonatkozó előrejelzését.
  • Ugyanakkor megjegyi a szakértő, hogy a projekt 15-20 százalékkal növelné a miskolci rendszer kapacitását (+120-160 TJ/év), ami azt jelenti, hogy a kezdeti 70 TJ hozzáadott hőértékesítés idővel jelentősen növelhető lenne, de ennek profitabilitása végső soron attól függ, hogy a vállalat képes lesz-e vevőket találni.
  • A vállalattal kapcsolatos kockázatoknál az elemző kiemelte, hogy jelenleg a PannErgy alacsonyabb költséggel szolgáltat hőt (földgázt), mint a versenytársai, ha azonban a földgázárak jelentősen csökkennek a jövőben, akkor azok a fogyasztók, akiknek nincs kötelező érvényű szerződée a PannErgyvel, azok más szolgáltatóra válthatnak. Ugyancsak megjegyzi az elemző, hogy a fűtési szezonban a szélsőséges időjárási körülmények árthatnak a vállalat profitalakulásának; ha ugyanis a téli szezon túl rövid vagy túl hideg - a globális felmelegedés vagy más szélsőséges időjárási körülmények miatt -, akkor a költségek magasabbak lesznek.

Az OTP elemzője egyelőre nem veszi figyelembe a legfrissebb bejelentéseket az értékelési modelljében, mivel további információkra várnak a projekt konkrétumairól, például a beruházási követelményekről.

Címlapkép: BÉT

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Nincs megállás, begyorsult az esés a kriptodevizáknál a hétvégén