thomas peterffy
Befektetés

Megszólalt a világ leggazdagabb magyar embere: ennél még sokkal rosszabb is jöhet

Portfolio
Ritkán szólal meg nyilvános fórumokon a világ leggazdagabb magyarjának számító Thomas Peterffy, amikor viszont megteszi, akkor érdemes rá odafigyelni. Az üzletember és befektető ismert arról, hogy alapvetően pozitívan vélekedik a kriptopiacról, és ennek megfelelően az FTX kriptotőzsde összeomlását sem hagyta szó nélkül. Saját elmondása szerint a bitcoin esése mérsékeltebb volt annál, mint ahogyan azt FTX bedőlése után várta volna. Ezzel együtt továbbra is arra számít, hogy még jóval többet eshet legnagyobb értékű kriptoeszköz, és a részvénypiacok számára is borús előrejelzéssel szolgált.

Thomas Peterffy is megszólalt az FTX-ről

Thomas Peterffy, az Interactive Brokers elnöke és alapítója türelmesen várja a bitcoin tovább esését, miközben az iparág emészti a kriptopiacot megrázó legújabb botrányt. Az FTX nevű kriptotőzsde két hete jelentett csődöt, miközben olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az ügyfelek pénzeszközeit egy kapcsolt hedge fund támogatására használta fel, amelyet az FTX akkori vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried alapított.

A világ leggazdagabb magyar emberének számító Peterffy aránylag ritkán szólal meg, de az utóbbi időben (a gazdasági képtől egyébként nem függetlenül) rendre pesszimista képeket festett a nyilatkozataival. A mostani FTX-botrányt sem hagyta szó nélkül:

Meglep, hogy ebben a botrányban nem esett akkorát a bitcoin

- mondta Peterffy a MarketWatch-nak adott interjújában, hozzátéve, hogy szerinte a bitcoin a jelenlegi 16 000 dollár körüli szintről 12 000 dollár közelébe fog esni.

Lehet, hogy lejjebb fog menni, én személy szerint arra számítottam, hogy 12 000 dollárig megy majd a bitcoin

- mondta.

Peterffy várakozása alapján tehát további 27 százalékot kellene esnie a bitcoin árfolyamának.

btcusd1124

Ez a várakozás talán meghazudtolja egyébként derűlátó véleményét a születőben lévő szektorról, amelyet az elmúlt időszakban rossz hírek és önsorsrontó problémák öveznek.

Az Interactive Brokers alapítója elmondta,

hogy az elmúlt négy évben vásárolt bitcoint,

de nem volt hajlandó megmondani, hogy jelenleg mennyi van a birtokában.

A Bloomberg Billionaire Indexe szerint egyébként a nettó vagyona körülbelül 24 milliárd dollár, amivel az előkelő 50. helyet tudhatja magáénak azon a ranglistán, amelyet jelenleg Elon Musk vezet 180 milliárd dolláros vagyonával.

Vannak emberek, akik hosszú távon birtokolják, hozzám hasonlóan, én is körülbelül négy éve vettem az enyémet

- mondta. Az Interactive Brokers körülbelül egy éve vezette be a kriptokereskedelmet a platformján, de nem vállalja az eszközök őrzését, ezt a Paxos Trust végzi számukra.

Mi lesz a részvénypiaccal?

Nem csak a kriptopiacról beszélt a szakember a legutóbbi megszólalásában. Ami a hagyományos piacokat illeti, Peterffy még mindig azt állítja, hogy az S&P 500 valószínűleg 20 százalékot fog esni a következő kilenc hónapban, ahogy a befektetők megbékélnek a gyengébb vállalati profitokkal, amelyek a magasabb kamatkörnyezetre, és az inflációra vezethetők vissza.

Nem hiszem, hogy az infláció a közelébe sem fog csökkenni annak a szintnek, amit a Fed szeretne

- mondta Peterffy, utalva a központi bank azon törekvésére, hogy az inflációt a gazdaság számára egészségesnek tartott szinten, 2 százalékon tartsa.

Peterffy elmondta, hogy arra számít, hogy az S&P 500 3000 és 3300 pont közötti szinten érheti el majd a mélypontot.

spx1124

A jelenlegi szinteken biztosan nem vásárolnék

- mondta.

Az éles mozgásokat, amelyeket a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq Composite Index az elmúlt hónapokban tapasztalt, a likviditás növekvő hiányának és a származékos ügyletek piaci használatának tulajdonította. "Az opciós volumenek elárasztják a részvénypiacot" - mondta, utalva az olyan származtatott termékekre, mint például a put-ok és call-ok, amelyek a befektetők számára részvényeknek való kitettséget kínálnak anélkül, hogy birtokolnák a mögöttes eszközt.

Ez a tendencia az elmúlt egy-két hónapban felgyorsult

- mondta.

Donald Trumpot nem választhatják újra

A magyar származású milliárdostól nem áll messze a politika sem, ezzel kapcsolatban egy Bloomberg interjúban arról beszélt, hogy szerinte itt az ideje, hogy a Republikánus Párt továbblépjen Donald Trumptól.

Úgy gondolom, hogy egy új arcra van szükségünk

- mondta Peterffy, aki 250 ezer dollárral járult hozzá Trump 2020-as kampányához.

Az a probléma Trumppal, hogy annyi negatívuma van, hogy nem lehet megválasztani, pont.

A 78 éves Peterffy azt mondta, hogy Trumpra szavazna, ha a volt elnök végül a Republikánus Párt jelöltje lesz 2024-ben, de hozzátette: mindent megtesz azért, hogy ne ő legyen.

Azt mondta, jobban örülne, ha Ron DeSantis floridai kormányzó, Michael Pompeo volt CIA-igazgató vagy Glenn Youngkin virginiai kormányzó kapná a jelölést, és hozzátette, hogy meggyőzné Trumpot, hogy "álljon át a mi oldalunkra, és kampányoljon velünk, egy fiatalabb jelöltért".

Trump lehet királycsináló vagy vesztes - mondta Peterffy.

Szóval, ez egy viszonylag egyszerű választás.

Ki is az a Thomas Peterffy?

Thomas Peterffy a maga 24,1 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a leggazdagabb magyar származású ember, 12 éves korában menekült családjával az Egyesült Államokba az 1956-os szabadságharc leverése után. Az élete nagy részét az USA-ban töltő milliárdos nem szerepel a Forbes leggazdagabb magyarokról összeállított listájában, pedig egyébként Mészáros Lőrinc vagyonának közel huszonháromszorosával rendelkezik.

Peterffy az Egyesült Államokban a semmiből egy világszerte ismert online befektetési szolgáltatót épített fel, az Interactive Brokers közép-európai leányvállalata pedig bő egy éve kapta meg az MNB engedélyét és tőzsdetaggá is vált a Budapesti Értéktőzsdén.

Thomas Peterffy a Budapesti Értéktőzsde csengetésén, forrás: Stiller Ákos

Az Interactive Brokers 44 éves múltra tekint vissza, és mára 150 tőzsdén vagy egyéb pénzügyi piacon van jelen. A hazai leányvállalat tavaly előtt kapta meg az MNB engedélyét, de a cégcsoport egy fejlesztői irodával már 14 éve jelen volt Budapesten. Az Interactive Brokers 23 másik helyszínen rendelkezik irodával és világszerte mintegy 2571 főt foglalkoztat 12 ország területén. A magyar iroda a régiós központ, jó néhány környékbeli országból érkező ügyfél számláját itt vezetik.

Viszonylag ritkán szólal meg egyébként nyilvános fórumokon a szakember, utoljára szeptemberben, azt megelőzően pedig júniusban beszélt ugyancsak az amerikai részvénypiaci kilátásokról, és már akkor is borúlátó volt a helyzettel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
auto-benzinkut-uzemanyag-kanna-no
Emmanuel Macron NATO Oroszorszag
áram
Putyin lépett a szennyezett kőolaj ügyében
bankautomatamaszk

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
GettyImages-502361474