bitcoin
Befektetés

Újabb kanna olaj a tűzre - Mi lesz így a bitcoinnal?

Portfolio
Az FTX kriptotőzsde összeomlása számos más vonatkozása mellett a bitcoin árfolyamának esésén keresztül is negatívan hatott a piacra. Ezzel a bitcoin bányászok még nagyobb nyomás alá kerültek az elmúlt időszakban, hiszen a hétvégén rögzített statisztikák azt mutatják, hogy a bitcoin átlagos előállítási költsége már jóval meghaladja a bitcoin spot piaci árfolyamát. Mi történeik akkor, ha az előállítási költség meghaladja az árfolyamot? A bányászok veszteségesen termelnek, és beindul a kapituláció, ami potenciálisan a további esés kockázatát hordozza magában.

Miért adnak el a bányászok?

Az emelkedő globális villamosenergia-árak és a BTC árfolyamának csökkenése miatt a kriptovaluta-bányászat egyre kevésbé jövedelmező. A bányászati költségek által legjobban sújtott lakossági bitcoin-bányászok már egy ideje kénytelenek voltak leállítani rigjeiket. Eközben a BTC árfolyamának jelenlegi csökkenése azt eredményezte, hogy ma már a nagy bányászpooloknak is több tokent kell eladniuk ahhoz, hogy fenntartsák tevékenységüket.

btcusd1124

Két fő oka van annak, hogy a bitcoin-bányászok hajlandóak eladni tokenjeiket.

  • Egyrészt hatalmas profitot termelnek, amikor a BTC ára magas. A bányászok megnövekedett eladásai egyébként azt is jelzik, hogy a kriptopénzpiac jelentős túlértékelt, továbbá azt indikálják, hogy egy hosszú távú bikapiac végén vagyunk.
  • Másrészt az eladások oka lehet a rendkívül alacsony BTC árfolyam. Emiatt a bitcoin-bányászat fenntartása a nyereségesség határán van. A bitcoin bányászok ilyenkor a szokásosnál többet adnak el, hogy fedezzék a folyó üzleti költségeket és talpon maradjanak a vérző piacon.

Jelenleg ez utóbbi helyzet figyelhető meg. A héten a bitcoin árfolyama két éves mélypontra esett.

Ez azt eredményezte, hogy még a legnagyobb bitcoin-bányászok is, akik viszonylag olcsó energiával és a legjobb berendezésekkel rendelkeznek, veszteségesen működnek.

A BTC-bányászat jövedelmezőségi szintjét figyelő mutató a Capriole Investments által készített bitcoin termelési költség mérőszám. A mutató tartalmaz egy piros ársávot, amely alatt a bányászat veszteségessé válik.

Az alábbi grafikonon látható, hogy a tartomány felső vége alá történő csökkenés a leggyengébb felszereléssel rendelkező lakossági bitcoin-bányászokat kapitulációra készteti. Jelenleg ez a szint 26 000 dollár körül van. Ezzel szemben a tartomány alsó vége alá történő csökkenés azt eredményezi, hogy a bányászati költségek meghaladják még a legjobb felszereléssel és a legalacsonyabb energiaárakkal rendelkező legnagyobb bányászok nyereségét is. Jelenleg ez a szint 16 000 dollár körül van -

vagyis most is ezen a kritikus szinten vagyunk.

miningcost
Forrás: Twitter

Ez azt jelenti, hogy a bányászati műveletek fenntartásának egyetlen módja ma a felhalmozott BTC-tartalékok eladása, amelyekből a bányászok fenn tudják tartani a folyamatos működést. A bányászok ilyen kapitulációi általában egyébként a bitcoin árfolyamának mélypontjaival korrelálnak. Legutóbb a BTC ára 2022 május-júniusában és a 2020 márciusi Covid összeomlás idején esett a Bitcoin termelési költségmutató alja alá (kék körök).

Az eladói nyomás 5 éve a legnagyobb

A termelési költségekkel korreláló mutató a Bitcoin Miner Sell Pressure. A mérőszám szerint a magasabb értékek a szokásosnál nagyobb eladási nyomást jelentenek. Ezzel szemben a piros területre való belépés rendkívül magas eladási nyomást jelez.

A hosszú távú grafikonon azt láthatjuk, hogy a bitcoin-bányászok ma az elmúlt majdnem 5 év legmagasabb eladási nyomását tapasztalják (kék grafikon alul). Legutóbb a 2017-es bikapiac csúcsán és a 2018-as medvepiac végén volt ilyen magas az index. Az utóbbi időszakban a bitcoin termelési költség index a sáv alján lévő szinteket érte el.

miningcost1
Forrás: Twitter

Az eladási nyomást mérő indikátor azonosítja az iparági stresszt, és a bányászok kapitulációját. Érdemes megemlíteni, hogy 2022 augusztusának végén, a bitcoin-bányászok előző kapitulációja után adott vételi jelzést.

Legutóbb egyébként a Canaan tette közzé a harmadik negyedévi nem hivatalos gyorsjelentését, amely szerint a cég profitja közel 75 százalékkal csökkent 2022 második negyedévéhez képest. A vállalat mindössze 32,9 millió dollárral gazdálkodott, szemben az előző negyedév 131,63 millió dollárral. A Canaan azt is közölte, hogy bányászott bitcoinokat adott el, hogy kifizesse az adósságát.

Eladnak a bányászok

A bitcoin bányászok manapság megnövekedett termelési költségekkel és nagy eladási nyomással küzdenek. Ez ahhoz vezet, hogy el kell adniuk tartalékaik egy részét, ami megnövekedett eladásokhoz és a BTC árfolyamának további eséséhez vezethet.

Az elmúlt napokban a bitcoin-bányászok tartalékainak erőteljes csökkenését láthattuk. Úgy tűnik tehát, hogy az FTX csődjével kapcsolatos aggályok következtében bekövetkezett csökkenések mögött elsősorban a bányászok kapitulációja állt.

minerreserves1
Forrás: CryptoQuant

Ezt támasztja alá a tőzsdékre érkező beáramlások grafikonja, amely azt mutatja, hogy az ismert BTC bányász pool címekről érkeznek a tokenek. Az elmúlt napok kivételesen magas kitörése korrelál a bitcoin árfolyamának esésével.

poolok1
Forrás: CryptoQuant

Jó hír viszont, hogy a bitcoin bányászok nehézségei ellenére a bitcoin-hálózat hashrátája továbbra is rekordmagas szinten van. Ez azt jelenti, hogy a bányászok folyamatos kapitulációja és az alacsony BTC-árak ellenére a legnagyobb bányászpoolok továbbra is képesek üzemben tartani a rigjeiket.

A rossz hírek áradata, a hackelések és számos kriptopénzcég csődje mellett fontos megjegyezni, hogy a bitcoin-hálózat még soha nem volt olyan biztonságos és ellenálló a hackeléssel szemben, mint napjainkban.

hashrate1
Forrás: Lookintobitcoin

Címlapkép: Getty Images 

Találd meg a neked való befektetési alapot!
szeniczey gergő mnb portfolio biztosítás 2020 konferencia
apple iphone telefon
STA_4224
4iG_Irodahaz_Montevideo
forint
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
medve bear