Portfolio signature

Itt a jövő egyik meghatározó megatrendje, ami az energiaválság miatt robbanhat be igazán

Portfolio
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll. Az okosotthonok piaca a becslések szerint globálisan 115,7 milliárd dolláros árbevételt termel 2022-ben – amelyből az európai piac idén körülbelül 29,1 milliárd dollárt tesz ki –, ráadásul világviszonylatban a piac mérete az előrejelzések szerint 2024-re 155,82 milliárd dollárra nőhet - hívja fel a figyelmet az SPB Befektetési Zrt. portfóliómenedzsere.

Az energiaválság és az 5G is hajtja az okosotthon-piacot

2020-ban világszerte a háztartások 10,7 százaléka számított okosotthonnak,

ez az arány globálisan 19 százalékra nőhet 2024-re

a Sovereign Private Banking (SPB) elemzése szerint. Az okosotthonok terjedését gyorsítja a jelenlegi energiaválság, ugyanis a háztartások hűtésének, fűtésének, árnyékolásának vagy vízfogyasztásának okosítása révén akár 15-20 százalékkal is csökkenthető egy ingatlan energiafelhasználása. Az SPB szakértői szerint az iparág bővülését támogatja az 5G hálózatok megjelenése is, mivel a vezeték nélküli technológia ötödik generációja akár ötvenszer gyorsabb sebesség elérésére is képes lehet, mint a 4G, így az otthoni okoseszközök képesek lesznek kapcsolódni más adatigényes alkalmazásokhoz, például az okosváros-technológiákhoz vagy az önvezető autókhoz.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja az év végi akciónk keretében 19990 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések