Előfizetői tartalom

Árstop-kivezetés: a szakadék előtt rántották félre a kormányt

Mohos Kristóf
Egyre súlyosabbak lettek a hetekben az üzemanyagellátási problémák Magyarországon, felvásárlási pánikreakció indult a lakosság részéről, gyakorlatilag a Mol teljes hálózatán részleges üzemanyaghiány alakult ki. A példátlan helyzet elsősorban két körülménynek tudható be az iparági szakértők szerint, ezek az idáig életben tartott üzemanyagárstop okozta importkiesés és a Mol elhúzódó százhalombattai karbantartási munkálatai miatti átmeneti kapacitáskiesés. Mindezek tudatában az elmúlt napokban egyre hangosabbak lettek az árstop kivezetését prediktáló hangok, és tegnap meg is érkezett a várva-várt intézkedés. Az árstop kivezetése kapcsán két fontos iparági szereplővel, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökével és a Holtankoljak.hu ügyvezetőjével beszélgettünk.

Tegnap éjjel 23 órától kivezették a 480 forintos üzemanyag árstopot Magyarországon, ennek három fő oka volt: a békeidőkben a hazai üzemanyagfelhasználás 30 százalékát adó import kiesése miatt a Molra hárult gyakorlatilag a teljes piac ellátása, az olajcég pedig eddig bírta mindezt. Emellett a helyzetre rátett egy-egy lapáttal a százhalombattai finomító műszaki problémája...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái