Előfizetői tartalom

Döntött a kormány: pénzeső vagy érvágás vár most a Molra?

A kormány tegnapi intézkedésével a Mol által fizetett extraprofitadó kulcsát az eddigi 40 százalékról 95 százalékra emelte. Ezzel becsléseink szerint mintegy 200-210 milliárd forint többletbevételre tehetnek szert, ami kimondottan jól fog jönni a kormánynak, amely éppen most írja újra a 2023-as költségvetést. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy mi a Molt érintő kormányzati bejelentéseknek a teljes mérlege: a mérleg egyik felén tehát látható a különadó emelése több száz milliárd forint értékben, a mérleg másik oldalán viszont ott van a benzinárstop kivezetése, ami lehetőséget ad az olajcégnek arra, hogy piaci áron nagyobb mennyiséget értékesítsen üzemanyagból, mint az elmúlt bő 1 évben az árstop ideje alatt. Az igazán fontos kérdés ebben a helyzetben az, hogy végülis jól jön ki a Mol ebből a helyzetből, vagy nagyon nem?

A negatív oldal

Ahogy arról már beszámoltunk, a kormány a Mol által fizetett extraprofitadó kulcsát az eddigi 40 százalékról 95 százalékra emelte, az adó alapja a nyugati típusú Brent kőolajnak és az orosz Ural típusú kőolajnak a különbözete, azaz a Brent-Ural spread.

Ez a különbözet a február előtt csupán néhány dollár volt, a háború kitörése után azonban meredeken nőtt a spread, a csúcson több mint 37 dollár is volt a különbség. Bár ez azóta valamelyest normalizálódott, viszont energiapiaci elemzők szerint a nemrég életbe lépett EU-s szankcióknak az is lehet a hatása, hogy a világpiaci ár (Brent) emelkedése mellett az orosz Ural jegyzése csökken és a spread ezért ismét kitágulhat. Ebből elméletben azok az olajvállalatok profitálnak, amelyek még mindig hozzájutnak az olcsó orosz kőolajhoz miközben piaci áron értékesíthetik a feldolgozott termékeket, ilyen Magyarországon a Mol is.

A gyakorlatban azonban ez nem így lesz, a különbözetből fakadó "extraprofitnak" ugyanis szinte az egészét elvonja az olajtársaságtól az állam. Hogy ez számokban pontosan mit is jelent, arról tegnap esti elemzésünkben már értekeztünk, számításainkat most Pletser Tamás, az Erste olaj és gázipari elemzője is megerősítette: a frissített paraméterek mellett (24 dollár körüli spread, 95%-os adókulcs, 391 forintos dollárárfolyam, 50 millió hordónyi éves finomítói kapacitás az orosz olajra) az adódik, hogy ebből, a teljes egészében Mol által fizetendő extraprofitadóból 460-470 milliárd forintos bevételhez jut az állami költségvetés éves szinten.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés