Előfizetői tartalom

Európaiak millióinak pénzét kezelik, de mi a helyzet Magyarországon? Íme a friss számok a vagyonkezelőkről

Portfolio
Tavaly jelentősen nőtt az európai alapkezelők által kezelt vagyon, idén azonban visszaesésre számít a szektort tömörítő európai egyesület. A friss adatok szerint hat országban koncentrálódik az európai vagyonkezelés, de Közép- és Kelet-Európában Magyarország is fontos vagyonkezelési központnak számít. A tanulmány rámutat arra is, hogy Európában messze Magyarországon a legmagasabb a befektetési alapokon belül a lakossági ügyfeleknek kezelt vagyon aránya.

Nőtt a vagyon, de 2022 húzós év lesz

Az európai alapkezelőket tömörítő egyesület, az Efama friss jelentése szerint tavaly 32,2 ezermilliárd euróra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon Európában. Ezzel szemben idén a becsléseik szerint 11,8%-os vagyoncsökkenést lehetett megfigyelni az év első kilenc hónapjában, köszönhetően az orosz-ukrán háborúnak, és a gazdasági növekedés lassulása miatti részvény- és kötvénypiaci visszaesésnek.

efama 1
Forrás: Efama

Hat ország uralja az európai vagyonkezelést

Az európai vagyonkezelés főként hat országban koncentrálódik, ezek felelnek az európai alapkezelői aktivitás 85%-áért. Az Egyesült Királyság a legnagyobb európai alapkezelői piac, ezt Franciaország, Németország, Svájc, Hollandia és Olaszország követi. A tanulmány szerint a vagyonkoncentrációt magyarázhatja, hogy a nevezett országok mindegyikében fontos pénzügyi központok vannak.

Forrás: Efama

Dániában, Spanyolországban, Belgiumban és Ausztriában szintén jelentős mennyiségű vagyont kezelnek az alapkezelők. Közép- és Kelet-Európán belül Lengyelország jelentős vagyonkezelési központ, amelyet Csehország és Magyarország követ.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés