Előfizetői tartalom

Veszélyes játékba kezd Magyarország 2023-ban feladva a kormány korábbi céljait

A kormány és az adósságkezelő próbálja megfékezni a kamatkiadások nagyon durva elszállását, ennek azonban ára lesz, hiszen kénytelenek lesznek rövidebb futamidejű papírokat kibocsátani 2023-ban és ismét devizában eladósodni – nagyjából így foglalható össze az ÁKK karácsony előtt bemutatott jövő évi finanszírozási terve. Egyelőre kérdés a lépés piaci fogadtatása, általában a külföldi befektetők és a hitelminősítők két dolognak nem nagyon szoktak örülni: a rövidebb papíroknak a megújítási kockázat miatt és a devizában történő eladósodásnak az árfolyamkockázat miatt. Vagyis a befektetők szemében valószínűleg inkább negatív a most bemutatott finanszírozási terv, a következő hónapokban az is kiderül, hogy ez jár-e bármilyen piaci hatással.

Merész célok az adósságkezelésben 2023-ban 3200 milliárd forintos pénzforgalmi költségvetési hiány mellett 3409 milliárd forintos nettó kibocsátással számol az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – derült ki a finanszírozási terv bemutatásakor. Az már a sajtótájékoztatón látszott, hogy komoly tabuk dőlhetnek le a finanszírozásban, hiszen a teljes adósságon belül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés