Előfizetői tartalom

Sztárpapírok tündöklése és bukása: vége a Tesla-mániának?

A technológiai részvények az elmúlt bő három évtizedben két gigantikus emelkedést produkáltak. Mindkét bikapiac végén volt egy-egy vezető részvény, a Cisco és a Tesla, amelyek 21-22 évnyi különbséggel szinte ugyanazt a tőkepiaci filmet „vetítették le” a befektetők számára. A nagy kérdés már csak az, hogy a Cisco nem túl szívderítő analógiája velünk marad-e a következő években a Tesla esetében?

Két szárnyalás

Az elmúlt 35-40 év technológiai forradalmát két gigantikus tőzsdei szárnyalás kísérte az Egyesült Államok részvénypiacán. Az első árfolyamrobbanásra az 1990 októbere és 2000 márciusa közötti kilenc és fél évben került sor, az internet elterjedésének első hullámával, és a végén a dotkombuborékkal. A második gigantikus szárnyalás a nagy technológiai platformok vezetésével zajlott a 2009 márciusa és 2021 novembere közötti szűk tizenhárom évben. Egyetlen grafikonra rakva ezt a Nasdaq-100 index teljes 1985 és 2023 közötti élettörténetében logaritmusos skálán és negyedéves gyertyákkal a dolog így mutat:

cisco-tesla-ikertornyok-chart1-nasdaq-100-1985-2023

Zöld téglalap jelöli az első aranykort, míg kék a másodikat. A két történelmi méretű bikafutás között rengeteg a hasonlóság, és van több karakteres különbség is, a mai írás egy érdekes és speciális hasonlóságról kíván szólni. Arról, hogy a két emelkedő ciklus utolsó másfél évében milyen kiemelt szerepet kapott egy-egy részvény a maga (az egész széles piaci trendet is lezáró) gigászi emelkedésével.

Ami 1998 és 2000 között történt a Cisco részvényeivel, az mindeddig döbbenetes hasonlóságot mutat azzal, ami 2020 és 2022 között zajlott le a Tesla részvényeinek a kereskedésével.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés