bét
Befektetés

Euróban jegyzi mostantól az alaptőkéjét egy hazai tőzsdei cég, mutatjuk a fontos időpontokat

Portfolio
Az áttérés napján érvényes hivatalos forint-euró devizaárfolyam a vonatkozó határozat meghozatalának napján még nem volt ismert, ezért az OXO Technologies közgyűlése úgy határozott, hogy az alaptőke és a részvények névértékének átváltása 500 HUF/EUR devizaárfolyam figyelembevételével történik, a devizaárfolyam eltérése esetén a vonatkozó törvényben meghatározott módon számolják el az árfolyam-különbözet összegét. A részvények névérték megváltoztatása a részvények kicserélésével történik, az ezzel kapcsolatos fontos dátumokat is közzétette a társaság.

Az OXO Technologies 2022. december 13-án tájékoztatta a befektetőket és a tőkepiaci szereplőket, miszerint a társaság részvényeinek devizaneme a jelenlegi forint pénznem helyett euró pénznemre fog változni, és ennek megfelelően a részvények kereskedési pénzneme is változni fog 2023. január folyamán.

A vonatkozó döntés értelmében a társaság alapszabályát 2023. január 1-jei hatállyal akként módosítja, hogy a társaság 1 873 050 000 forint összegű alaptőkéjét euró pénznemben tünteti fel. A közgyűlés ugyancsak elhatározta, hogy az alaptőke átváltására tekintettel a társaság részvényeinek névértéke is átváltásra kerül akként, hogy a társaság egyaránt 1000 forint névértékű törzsrészvényei és „B” elsőbbségi részvénye a társaság alapszabályában 2023. január 1-jei hatállyal 2 euró névértékkel kerül feltüntetésre.

Tekintettel arra, hogy az áttérés napján, azaz 2022. december 31-én érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos forint-euró devizaárfolyam jelen határozat meghozatalának napján még nem ismert, a közgyűlés úgy határozott, hogy az alaptőke (és a részvények névértékének) átváltása 500 HUF/EUR devizaárfolyam figyelembevételével történik, azaz a Társaság 2023. január 1-től hatályos alapszabályában a társaság alaptőkéjeként 3 746 100 euró összeg kerül feltüntetésre. A közgyűlés rögzítette, hogy a határozatban megjelölt devizaárfolyam és a 2022. december 31-én érvényes devizaárfolyam esetleges eltérése esetén a vonatkozó törvényben meghatározott módon számolják el az árfolyam-különbözet összegét.

A társaság részvényeinek névérték megváltoztatása a részvények kicserélésével történik, erre a KELER Zrt-vel és a Budapesti Értéktőzsdével egyeztetett ütemezés alapján kerül sor az alábbiak szerint:

  • A régi (jelenlegi) törzsrészvények 2023. január 19. értéknappal (D nap) kerülnek 1:1 arányban átalakításra egyenként 2 euró névértékű törzsrészvénnyé, úgy, hogy minden egyes régi részvény helyébe egy új részvény lép.
  • A régi „B” sorozatú elsőbbségi részvények 2023. január 19. értéknappal (D nap) kerülnek 1:1 arányban átalakításra egyenként 2 euró névértékű „B” sorozatú elsőbbségi részvénnyé, úgy, hogy minden egyes régi részvény helyébe egy új részvény lép.
  • A részvénycsere értéknapja (D nap): 2023 január 19. napja. E napon kerül sor az új törzsrészvények és elsőbbségi részvények keletkeztetésére és a részvénytulajdonosok értékpapírszámláin történő jóváírására, valamint ezzel egyidejűleg a régi törzsrészvények és a régi elsőbbségi részvények törlésére.
  • A régi törzsrészvényeknek a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán utolsó kereskedési napja 2023. január 16. Ekkor a piacon le nem járt, nyitott ajánlatok törlésre kerülnek. Az Xtend Piacon 2023. január 16. napi kereskedések elszámolása 2023. január 18-án történik meg.
  • A társaság új törzsrészvényeinek a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán első kereskedési napja 2023. január 17. Az első kereskedési nap elszámolása 2023. január 19-én történik meg.
  • Tőzsdén kívüli OTC piacon a régi törzsrészvényekkel és a régi „B” sorozatú elsőbbségi részvényekkel 2023. január 18. napon lehet utoljára számlaműveleteket végezni a KELER Zrt. szabályai szerint.

Címlapkép: BÉT

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull bear
ezust_nemesfem
szergej lavrov
bét
charles michel
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
GettyImages-1388676917