bika wall street index tőzsde
Befektetés

Már látszik az év első nagy tőzsdei sztorija - Van még idő elcsípni?

Az elmúlt három és fél hónapban az S&P 500 index 11 százalékkal, míg a német DAX 38 százalékkal került feljebb dollárban számolva. Mi magyarázza ezt a döbbenetes különbséget ilyen rövid idő alatt? A szárnyaló euró és a gyengélkedő technológiai szektor csak egy részét adja a differenciának. A másik része a dolognak a 2022-es piaci félrepozícionáltságból fakad.

Megváltozott a széljárás

Bő egy éve élünk a monetáris szigorítások korszakában, amely a pénznyomtatás tizenhárom évét váltotta. Ha nagyon pontosak szeretnénk lenni, akkor az egész korszakváltás egyetlen perc alatt zajlott le 2021. november 30-án, valahogy így:

Ez volt az a pillanat, amikor egy amerikai szenátusi meghallgatáson Jerome Powell nyugdíjazta az átmeneti jelzőt az infláció kapcsán hat-hét havi, egyre lehetetlenebbé váló kommunikáció után. A többi már történelem, azóta a teljes tőkepiacot sokkoló mértékű kamat- és hozamemelkedések zajlottak le szerte a fejlett világban, komolyan kihatva a részvénypiaci teljesítményekre.

Nézzük is meg most azt, hogy miképpen teljesítettek egyes vezető amerikai és európai részvényindexek dollárban kifejezve 2021. november 29. és 2023. január 12. között:

Már maga ez az ábra is nagyon kifejező. A francia részvényindex kvázi nullában van dollárban egy olyan időszakban, ami alatt a Fed 425 bázispontnyi kamatemelést hajtott végre és miközben Európa keleti határán immár lassan egy éve zajlik egy háború. A nagy különbség nem is igazán az amerikai-európai relációban van az indexek teljesítményei között, hanem az évtizedes szárnyalást követő technológiai alulteljesítésben. A hagyományos szektorok széles amerikai indexeként az NYSE Composite szinte ugyanúgy teljesített, mint a német DAX index.

Belehúzott Európa

Még érdekesebb a helyzet, ha ennek a 13 és fél hónapnak a teljesítményeit ketté választjuk a 2022. szeptember 30-ig tartó időszakra és az azóta eltelt három és fél hónapra. Itt ugyanis valami szürreális ritmusváltás zajlott le a piacokon és a hagyományos-technológia relációban a harmadik és negyedik negyedév fordulóján. Lássuk is ezt az ábrát, szürke hasábok mutatják a 2021. november 29. és 2022. szeptember 30. közötti időszak hozamait, míg narancssárga hasábok a 2022. szeptember 30. és 2023. január 12. közötti éráét:

Miközben a 2021 decembere és 2022 szeptembere között eltelt tíz hónapban nem voltak gigászi különbségek a különböző indexek között, addig Európa szinte soha nem látott felülteljesítést produkált az Egyesült Államokkal szemben az elmúlt egyetlen bő negyedév alatt. És ez a 2022-es negyedik negyedév és az idei évkezdet már nem magyarázható a technológia masszív gyengélkedésével, és nem magyarázható a tavaly szeptember végétől eltelt időben bekövetkező 10-11 százalékos euróerősödéssel.

Mi áll a háttérben?

Ahogy a tőzsde világában oly sokszor, utólagosan megmagyarázni a történéseket relatíve egyszerű, ám az ebből való jövőbeli konklúziók levonása igencsak egy fejvakarós történet.

Kezdjük a dolog könnyebbik részével, ami alapvetően egy „szokásos” tőzsdei történet: amikor a teljes globális befektetői társadalom negyedéveken át kőkeményen pozíciót épít egy elég nagy valószínűségű, és ezáltal konszenzusos szcenárióra alapozva, ami aztán nagyon nem hajlandó bekövetkezni. Ilyenkor a piac elkezdi a kegyetlen arcát mutatni a beszorult befektetők felé, mert nincs ellenoldal, akikkel zárni lehetne a pozíciókat. A várttal ellentétes eseménysor a várttal ellentétes mozgást hoz aztán magával, amivel utána az egyes stopok kergetik a következő stopokat kvázi korrekció nélküli mozgásokat hozva.

A mostani eseménysor kiváltó oka az orosz-ukrán háború és azt ezt övező gazdasági háború volt. A szankciók, illetve a gázcsapok elzárásából tavasszal és nyáron azt matekozta ki a globális tőkepiaci konszenzus, hogy idén télen, ha nem is fagy meg Európa, de jó eséllyel az iparnak nem lesz elég energiája, ami szignifikáns gazdasági depresszióhoz vezet majd. A háborús fenyegetettség is egészen másnak tűnt (és tűnik mind a mai napig) Európából és az Egyesült Államokból nézve. Ennek köszönhetően épült ki nagy tételekben a tavalyi év első háromnegyed részében az Amerika vétel – Európa eladás trade.

Az ötlet teljesen validnak is tűnt egészen augusztus közepéig, ameddig az európai gázárak eszméletlen magasságokig szárnyaltak a holland határidős tőzsdén. Aztán kiderült, hogy az európai országok sokkal gyorsabban és sokkal hatékonyabban alkalmazkodtak a gázhiányos helyzethez, és az energiaforrás árfolyama szakadni kezdett, a nyári csúcsérték mostanra az ötödére zuhant. És amennyire átkozottnak tűnt tavaly tavasszal és nyáron ez a helyzet, annyira áldásos lett például eddig az idei nagyon meleg tél.

Ez az éles váltás a gázhelyzetben egy nagyon félrepozicionált piacot kapott telibe valamikor az ősz elején. Miközben az S&P 500 évtizedes globális vezető erejét biztosító nagykapitalizációjú technológia is elkezdett érdemben szenvedni az óceán túlpartján egy ebben túlsúlyozott befektetői társadalommal, addig a döntő többségnek nem igazán volt európai részvénye. Vagy rosszabb esetben shortja volt ebből a régióból, tisztán vagy valamilyen amerikai long pozícióval szemben.

Kifejezetten ezeknek az USA long – Európa short pozícióknak egy ilyen „tévedés” esetén pedig van egy félelmetes büntető hatásmechanizmusa is. Ez pedig nem másban keresendő, mint a teljesen eltérő piaci likviditásban. Abban, hogy az Egyesült Államok részvénypiaca összehasonlíthatatlanul fejlettebb, mint bármely más piac a világon. Miközben New Yorkban egy nap akár 400-500 milliárd dollárnyi értékű részvény is megfordul, addig Frankfurtban és Párizsban ez a szám pár milliárd euró. Ez a helyzet az augusztusra és szeptemberre kiépülő európai alulpozicionáltságban aztán teljesen kijárat nélkül hagyta az európai alulteljesítésre játszó befektetőket. A dolog lenyomata jól megfigyelhető a DAX 2020. július 1. és 2023. január 12. közötti heti gyertyás grafikonján:

amerika-europa-chart3-dax-2020-2022

A kék téglalappal jelölt időszak volt az őszi korrekció nélküli emelkedés időszaka, amikor nyolc egymás utáni pluszos hetet produkált a német piac (mindeközben Párizsban kilenc egymást követő pozitív hétzárás jött össze).

Valahol itt tart a dolog most, amikor már eltelt két hét az évből. Már csak a fejvakarós hogyan tovább kérdés maradt, ami most 2023 legnagyobb részvénypiaci kérdése a számomra. Marad-e az európai relatív erő és egyáltalán az erő a következő hónapokban?

Hogyan tovább innen?

A dolog pozitív folytatása mellett lehet érvelni azzal, hogy milyen döbbenetes lemaradásban vannak egyes európai piacok az Egyesült Államokkal szemben a 21. században. Ennek a megtekintéséhez tegyük egymás alá az S&P 500 részvényindexet és a CAC-40 francia tőzsdeindexet 1999 és 2023 eleje között negyedéves gyertyákkal. Először az S&P 500:

amerika-europa-chart4-spx-1999-2023

Majd utána a CAC-40:

amerika-europa-chart5-cac-1999-2023

Zongorázni lehet a különbséget. Az évtizedes nagy tőzsdei rotációk (1980-as évek: Japán, 1990-es évek: USA technológia, 2000-es évek: feltörekvők, 2010-es évek: USA technológia) alapján a szeptemberben megindult relatíverő-váltásnak lehet tartaléka a világ többi része, így Európa számára is. Ez a dolog Európa-pozitív olvasata.

Van azonban negatív is (nem feltétlenül a relatív erőben, hanem a piac irányában), még olyan esetben is, ha nem eszkalálódik az orosz-ukrán háború. Ez pedig abból a gazdaságtörténeti alapvetésből jön, hogy a nagy inflációt szinte bombabiztosan recesszió követi. Ha pedig ez jön, akkor az inflációs korszak után jön majd az árháború is (elég csak a mostani Tesla jóárasításra gondolni), ami komoly nyomás alá helyezi a vállalati profitokat. Ez pedig nagyon fájni tud a tőzsdéknek. Egy ilyen szcenárió könnyen és egyik napról a másikra előcsalogathatja az eladókat az európai piacon is.

Egy dolog tűnik csak biztosnak: 2023 sem lesz unalmas tőzsdei év.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
amerikai haderő hadsereg tengerészgyalogság katona
sielő emberke
terhes várandós nő gyerek shutter
Lengyel leopard - abrams - CHallenger gyűjtemény
peking
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bét