eurodollár
Befektetés

Felszínre jött egy új konfliktus az uniós közös kasszánál, jöhet a széthúzás

Portfolio
Az Európai Unió többet fizet a közös kötvényekkel felvett hitelekért, mint a blokk nagyobb gazdaságai, ami csorbítja a közös kibocsátások vonzerejét, és felbátorítja az egységes eladósodás kritikusait. Brüsszel közben megpróbál versenyezni a nemzeti kötvénypiacon, de a befektetők vonakodnak.

A tavalyi globális kötvényeladási hullám során az EU hitelfelvételi költségei gyorsabban emelkedtek, mint sok tagállamé. Egy évvel ezelőtt az Európai Bizottság által kibocsátott közös adósság hozama Németország - a blokk biztonságos menedéke - és Franciaország hozama között volt. Viszont ez mostanra már megváltozott: a közös kötvények hozama a francia hitelköltségek fölé emelkedett, annak ellenére, hogy az EU háromszoros A-s hitelminősítése felülmúlja Párizs két A-s státuszát.

A tízéves uniós kötvények hozama jelenleg 2,63 százalék, ami több, mint a francia 2,54 százalék.

Mostanra már a rövidebb lejáratoknál a brüsszeli hozamok a Spanyolország és Portugália által fizetett hozamoknál is magasabbak - ezeket a tagállamokat régóta a blokk kockázatosabb adósságpiacai között tartják számon. Olaszország hozamai azonban továbbra is magasabbak, mint az uniós kötvényeké - írja elemzésében a Financial Times.

A hitelfelvételi költségek relatív változása csekély, és a befektetők szerint nem tükrözi a Brüsszel hitelképességével kapcsolatos aggodalmakat. Ennek ellenére az elmozdulások felbátorították a közös eladósodás kritikusait. Christian Lindner német pénzügyminiszter a felárakra hivatkozott, amikor amellett érvelt, hogy a tagállamoknak saját maguknak kellene hitelfelvételt vállalniuk.

Mindez elbizonytalanítja a piacokat, hogy a kibővített közös uniós hitelfelvétel biztonságos eszközt jelenthet az euróövezet számára, elmélyítve a blokk tőkepiacait és erősítve az euró nemzetközi szerepét.

Az EU a közös adósságeladások példátlan hullámának közepén van, amelyet az váltott ki, hogy közös választ kell adni a Coviddal kapcsolatos 2020-as gazdasági visszaesésre. Egyes tagállamok támogatják az Európai Bizottság új kötvénykibocsátásait, mint a zöld átmenet támogatásának és az USA 369 milliárd dolláros inflációcsökkentő törvénye által okozott versenyhátrányok ellensúlyozásának módját.

A Bizottság hozamainak felfelé irányuló elmozdulása tükrözi, hogy a befektetők az EU-t az úgynevezett szupranacionális szervezetek csoportjához tartozó adósságkibocsátóként érzékelik - beleértve az olyan páneurópai ügynökségeket, mint az Európai Beruházási Bank és az Európai Stabilitási Mechanizmus, a régió mentőalapja.

Viszont összességében nem arról van szó, hogy az EU-s kötvények nem lennének vonzók: a nagy szupranacionális szervezetek kötvényeivel jellemzően kevésbé kereskednek, mint az állampapírokkal, és nem képezik részét a sok nagy befektető által követett államkötvényindexeknek.

Brüsszel jelenlegi hitelfelvételi tervei alapján a legnagyobb uniós államkötvény-kibocsátók kivételével - ilyen Franciaország és Németország - minden más uniós államkötvény-kibocsátót háttérbe szorít. Az Európai Bizottság bankokat bízott meg, hogy a héten új, 30 éves lejáratú kötvényeket értékesítsenek, ami az első 2023-as kötvénykibocsátás.

Az EU mindazonáltal nehezen tudta levetkőzni nemzetek feletti címkéjét. A bankárok és a befektetők az adósságot a kamatswapokhoz viszonyítva árazzák be - ahogy az a szektorra jellemző -, ahelyett, hogy a német adósságot vennék viszonyítási alapnak. Jelenleg semmi jele annak, hogy a brüsszeli kötvények kiszorítanák a berlini kötvényeket, mint referenciaértéket, amely végül az eurózóna válasza lehetne a globális pénzügyi rendszerben központi szerepet játszó hatalmas amerikai kincstárjegypiacra.

Viszont az unió számára azért lesz nehéz a nemzeti programoknál vonzóbbá válnia, mert a német, francia és olasz kötvényekhez kötött határidős ügyletek segítenek a likviditás javításában és a befektetők szélesebb körének vonzásában. Viszont ilyen lehetőség egyelőre csak korlátozottan van a közös uniós kibocsátásoknál.

A befektetők szerint a tőzsdei szereplők vonakodhatnak attól, hogy valami hasonlót indítsanak az uniós adósságok esetében, mivel kétségek merülnek fel a 2026 utáni kibocsátások mértékével kapcsolatban. Az Unió ragaszkodik ahhoz, hogy a NextGenerationEU program egyszeri program, ami csökkenti a jövőbeni nagy mennyiségű kibocsátás kilátásait.

A Bizottság ettől a hónaptól kezdve az általa egységesnek nevezett finanszírozási megközelítést alkalmazza, amelynek keretében egyetlen uniós kötvénycímke alatt gyűjt pénzt különböző prioritásokra. A Bizottság reményei szerint ez elősegíti majd a likviditást a piacokon.

Címlapkép: Getty Images.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull bear medve bika tőzsde
brit haderő hadsereg nagy britannia háború egyenruha
orosz ukrán háború ukrajna oroszország orosz hadsereg btr gyalogsági harcjármű

Holdblog Fed: fő az óvatosság

Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amely...

2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
Több mint egy tucat naperőművet épít az Alteo