Előfizetői tartalom

Megjött a megkönnyebbülés, begyújtották a rakétákat a tőzsdéken

Portfolio
Nagy ralivali indították az idei évet a tőzsdék, ahogy a korábban rendkívül borús gazdasági kilátások némi javulása, és az infláció csökkenése meghozta a vevőket az egyébként siralmas tavalyi év után. Persze azért kockázatok továbbra is vannak, a recesszió lehetősége még mindig ott lebeg a piac feje felett, és sokan még a januári meredek emelkedést is csak egy medvepiaci ralinak tartják. Hogy most a Goldilocks gazdaságot árazó bikáknak, vagy az újabb mélypontokat váró medvéknek lesz igaza, azt persze csak az idő fogja eldönteni. Annyi viszont biztos, hogy az idei év sem lesz unalmas a tőzsdéken.

Elég erőteljes váltást figyelhettünk meg év elején a tőzsdéken az előző évhez képest. A növekedési aggályokat hamar felváltotta a dezinfláció és a jegybanki lazítás témája, pontosabb az ezekkel kapcsolatos várakozások. Ezeken felül Európában a gázárak mérséklődése erőteljes katalizátorként működött az év eleji rali beindításához, ami egyben azt is eredményezte, hogy az európai piacok jelentős felülteljesítést mutattak az Egyesült Államokhoz képest. Mindeközben úgy látszik, hogy a tavalyi év nagy lemaradói lettek az idei év nagy nyertesei, a kockázati étvágy ugyanis gőzerővel tért vissza a piacokra az elmúlt egy hónapban, ezzel együtt pedig jelentősen emelkedett az olyan eszközök árfolyama, mint a kriptovaluták, vagy a technológiai részvények.

Az árupiaci termékek közül jelentősen emelkedett az első hónapban a sertés ára. Maga a trend egyébként nem újdonság, a 2022-es évben jelentkező bizonytalanság - mivel az ukrajnai háború hatással volt a takarmány-, energia- és műtrágyaárakra – már korábban is felfelé lökte az árakat. Az infláció minden olyan termelő költségeit érintette, aki nem volt lefedezve vagy valamilyen módon védve az inputköltségek meredek emelkedésétől.

Éles kontrasztban van ezzel a földgáz ára, amely meredeken esett az év első hónapjában. Ugyan az alábbi ábrán amerikai földgáz van feltüntetve, Európában is hasonló nagyságrendű (-25%) csökkenést mutatott a gázár januárban. Bár számos egyedi tényező szerepet játszott az elmúlt hónapban a gázárak csökkenésében, a leginkább mégis a vártnál enyhébb téli időjárás volt a meghatározó, amely által a fűtési keresleti várakozások csökkentek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés