Előfizetői tartalom

A Covid-összeomlás óta nem láttunk ilyen számokat a legnagyobb amerikai cégeknél

Portfolio
Ha az amerikai S&P 500-at nézzük, éppen most járunk a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon felénél, és az eddigi számok alapján kijelenthető, hogy továbbra is gyenge az indexben szereplő cégek teljesítménye. A FactSet heti rendszerességgel készít egy összefoglalót, amelyben a részletezi, hogyan alakulnak az S&P 500 komponenseinek bevétel-, és profitszámai, illetve hogy ezek a várakozásokhoz képest jobbak, vagy rosszabbak lettek-e. A gyorsjelentési szezon felénél az látszik, hogy a legtöbb mérőszám a hosszabb távú átlaghoz képest gyengébben alakul, és most úgy áll a helyzet, hogy járványidőszak óta először könyvelhetnek el profitcsökkenés legnagyobb amerikai vállalatok.

Verik a várakozásokat, de nem annyira, mint általában

Miközben a várakozásoknál jobb jelentések aránya az elmúlt héten változatlan maradt, a felülteljesítés mértéke (vagyis, hogy mennyivel lettek jobbak a számok, mint amit várt a piac) csökkent ez idő alatt, főként azért, mert számos nagy technológiai cég számolt be a vártnál gyengébb profitszámokról. Mindkét mutató az 5 és 10 éves átlag alatt van. Ennek eredményeképpen a negyedik negyedévre vonatkozó eredménycsökkenés a múlt hét végére nagyobb lett, mint egy héttel korábban, vagy a negyedév végén. Ha így maradna ez a tendencia, és az index 2022 negyedik negyedévére végül ténylegesen eredménycsökkenést könyvelne el, akkor az az index cégi által jelentett

első év/év alapú profitcsökkenés lesz 2020 harmadik negyedéve, vagyis a járványidőszak óta.

Összességében az S&P 500 vállalatainak 50 százaléka tette közzé legfrissebb számait múlt péntekig, 2022 negyedik negyedévére vonatkozóan. Ezen vállalatok 70 százaléka a várakozások feletti egy részvényre jutó eredményről (EPS) számolt be, ami megegyezik az egy héttel korábbi aránnyal, de az 5 éves 77 százalékos átlag alatt, és a 10 éves 73 százalékos átlag alatt van.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés