Előfizetői tartalom

Kiderült, mibe fektetik a pénzünket a magyar biztosítók, nem túl szépek a friss fejlemények

Portfolio
Eszközeik 39 százalékát, vagyis mintegy 1409 milliárd forintot tartottak 2022 végén magyar állampapírban a hazai biztosítók, és csaknem ennyit hazai vagy külföldi befektetési jegyben. Az MNB hétfőn megjelent biztosítói statisztikai mérleg adatai szerint a biztosítók befektetéseinek értéke csökkent 2022-ben a kedvezőtlen tőkepiaci környezet hatására.

Hasonló témákról lesz szó a Portfolio március 8-ai Biztosítás 2023 konferenciáján, érdemes regisztrálni a rendezvényre!

Várhatóan március 6-án teszi majd közzé a felügyelet a biztosítók éves prudenciális statisztikáját, többek között abból szokott kiderülni, mekkora éves, illetve negyedéves díjbevételt és eredményt szoktak elérni a biztosítók. A ma közzétett adatok csak a mérlegszámokat mutatják.

Ezek is érdekesek azonban, hiszen kiderül belőlük, hogy a biztosítók eszközállománya 2022 végén 3577 milliárd forintra rúgott, ami 1%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A csökkenésben szerepe lehet a befektetésekben elkönyvelt leértékelődésnek: az állampapírok hozamemelkedése és a tőkepiacok korábbinál gyengébb teljesítménye nyomhatta rá a befektetések értékére a bélyegét, rontva a biztosítók szolvencia-megfelelését is:

A biztosítók mérlegének eszközoldalán az eszközök 39%-át tették ki a magyar állampapírok, ami a negatív átértékelődés miatt alacsonyabb a korábbi években jellemző 40-45%-nál.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés