Előfizetői tartalom

Közel 800 milliárd eurót költött már Európa az energiakrízisre, fenntartható ez az ütem?

Portfolio
Már közel 800 milliárd eurót költöttek az európai országok a háztartások és a vállalatok megóvására a növekvő energiaköltségektől egy friss elemzés szerint, amiben a kutatók arra sürgetik az országok vezetőit, hogy célzottabban költsenek az energiaválság kezelésére.

Ki mennyit költ?

Az Európai Unió országai mostanra mintegy 681 milliárd eurót különítettek vagy már költöttek is el az energiaválság kezelésére, míg Nagy-Britannia 103 milliárd eurót, Norvégia pedig 8,1 milliárd eurót allokált erre a célra 2021 szeptembere óta, derül ki a Bruegel belga agytröszt nemrég közzétett elemzéséből.

Az összesen 792 milliárd eurós összeg viszonylag nagy ugrásnak számít a Bruegel legutóbbi, novemberi értékelésében szereplő 706 milliárd euróhoz képest, az egyre erősebb költekezési hajlandóságot többek között az is motiválja, hogy az oroszok fokozatosan szorítják vissza a gázszállításokat a kontinensre (bár azért ez nem ilyen egyszerű, az orosz gázszállítások hátterével részletesebben itt foglalkoztunk nemrég).

oroszimport

A maga közel 270 milliárd eurójával Németország magasan vezeti a rangsort a költekezés tekintetében (fekete pont a német oszlop fölött), Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország állnak a következő helyen, bár mindegyikük kevesebb mint 150 milliárd eurót költött, a legtöbb uniós állam azonban ennek is csak a töredékét költötte.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés