Előfizetői tartalom

Ismét felrobbanhatnak a gázárak, ha nem lépünk időben - Még nem késő!

A szokatlanul meleg tél, a szigorú koronavírus-politika miatti visszaeső kínai energiakereslet, valamint a globális LNG-piacokon és az európai gázvezeték-ellátás tekintetében a kellemetlen meglepetések elmaradása jelentősen javította az európai földgáz-ellátás helyzetét tavaly, aminek köszönhetően az augusztusban egekbe szökő gázár az év végére nagyon visszaesett. Az idei telet tehát megúsztuk, itt az ideje a jövőre koncentrálni: az európai gázpiaci egyensúly a következő két évben továbbra is központi téma lesz, a rendszerben ugyanis nagyon kevés tartalék van arra, hogy kompenzálja az esetlegesen felmerülő, nem-orosz eredetű ellátási kockázatokat. De pontosan mik is ezek a kockázatok, és mekkora extra fölgázkereslet-növekedést vagy kínálatkiesést jelenthetnek? És mi lehet a megoldás az előttünk álló nehézségek kezelésére, hogyan lehet felkészülni a következő télre, hogyan lehet elkerülni, hogy a tavaly augusztusi horrorárak megismétlődjenek? Ezeket a témákat járjuk körül elemzésünkben, melynek magját a Bruegel Institute írása adja.

Az idei tél megúszva

Azzal talán senkinek nem mondunk újat, hogy az Európai Unió a tavalyi év nagy részét "krízis-üzemmódban" töltötte, ami az energiaellátást-és biztonságot illeti. A februárban kitört háború miatt egyfajta energiapiaci adok-kapok alakult ki a kontinens és Oroszország között, mely során az Unió júniusban a hatodik olajembargós szankciós csomaggal ott ütött nagyobbat az oroszoknak, ahol az nekik fájt jobban a legfontosabb orosz exportbevételi forrás korlátozásán keresztül, de közben az oroszok is ott ütöttek vissza, ahol az az EU-nak fájt jobban. A jelentős uniós orosz gázfüggőségre való tekintettel a gázellátás akadályoztatásával reagáltak, ennek hatására júliusban az Északi Áramlat-1 leállítása körüli félelmek mellett egészen hihetetlen magasságba, 300 euró fölé ugrott a TTF gázár.

ngeu_com (20)
Forrás: tradingeconomics

A korábban elképzelhetetlenül magas gázárak komoly gondokat okoztak a tagországok költségvetéseiben és a lakosság és az ipari szektor is alaposan megszenvedte az elszálló árakat, összességében azonban az EU a Bruegel legfrissebb elemzése szerint kifejezetten jól és határozottan reagált a kialakult krízishelyzetre. A válságot az erős piaci keretrendszernek és a gyors döntéshozatalnak, a földgáz alternatíváinak hangsúlyosabb használatának (fuel switching) és a gyors kiigazításoknak köszönhetően egyelőre sikerült átvészelni, a jelenlegi relatíve jó helyzet többek között a kedvező időjárási körülményeknek, a cseppfolyósított földgáz (LNG) jelentős behozatalának és a kereslet csökkenésének tudható be. Elég vetnünk egy pillantást a magas gáztárolói töltöttségekre, hogy megtudjuk: az idei télre már valóban megúszta Európa a korábban reálisabbnak látszó energiakrízist,

nem sikerült "kifagyasztania" az oroszoknak a kontinenst.

Miről szól még a cikk?

  • Számos kedvező körülmény együttállásának köszönhetően a 2022-23-as téli szezonra már megoldódott Európa energiaellátása.
  • Itt az ideje a jövőre koncentrálni, a kontinens gázpiaci egyensúlya a következő két évben is központi téma lesz.
  • Mi lehet a megoldás az előttünk álló nehézségek kezelésére, hogyan lehet felkészülni a következő télre?
  • Hogyan lehet elkerülni, hogy a tavaly augusztusi horrorárak megismétlődjenek?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés