Előfizetői tartalom

Belenyúlt a kormány a bankbetétekbe, de megjelent egy kiskapu – Kik járnak jól vele?

Tavaly a kormány több oldalon is beavatkozott az MNB monetáris transzmissziójába: egyfelől a hitelek kamatstopjával, másfelől a bankbetétekre adható kamatok maximálásával. Utóbbi lépés nemcsak a vagyonos magyaroknak, hanem a kisebb vagyonú lakossági befektetőknek is fájhatott, hiszen a befektetési alapok hozamszerzési lehetőségét is erősen lekorlátozta. Idén februártól viszont az MNB egy új kiskaput nyitott a magyar alapkezelők számára a 18%-os kamatszint eléréséhez a Diszkontkötvény tulajdonosi körének kibővítésével. Mindez pedig a forint erősödését is támogatja.

Jegybanki betét helyett jegybanki kötvény Tavaly novemberben jött a döntés Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől, hogy a hazai intézményi befektetők és a 20 milliónál nagyobb bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek bankbetétjeinek kamatát lekorlátozzák a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamának megfelelő szinten. Az indoklás akkor az volt, hogy egyes pénzügyi szereplők...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés