bika wall street index tőzsde
Befektetés

Kifulladóban a tőzsdék lendülete, de mutatunk egy jó lehetőséget bármilyen irányba mennek a piacok

Szekeres Bence, Equilor Wealth Office
Az elmúlt majdnem két hónap piaci ralija kifulladóban van, miután egyre kevesebb pozitív hír tornássza a kurzust felfelé. Egyre több jegybankár nyilatkozata árulkodik a bizonytalanságról, illetve számtalan mutató az amerikai gazdaság stabilitását mutatja, ami további kamatemelésekhez vezethet. Ugyan ez a legtöbb befektető számára rosszat jelent, szerencsére bármelyik irányba megy a kurzus, van rá lehetőség, hogy profitáljunk belőle.

Mindig vannak jó lehetőségek

Az elmúlt hetek gazdasági adatai egy erős és stabil gazdaságról árulkodtak, azonban véleményem szerint túlfűtötté vált a piac. A legtöbb short pozícióval rendelkező befektetőt kiszorították, illetve az utolsó bikapiac sztárjai nagyobb felértékelődésen vannak túl, ami azt mutatja, hogy még mindig a megszokott papírokhoz ragaszkodnak a befektetők és az új rezsim vezető papírjai még nem teljesen fedték fel magukat. Amikor tudjuk, hogy már nem nagyon van helye további emelkedésnek, viszont a shortolástól is tartózkodunk, akkor is számtalan lehetőség létezik, amivel maximalizálhatjuk a portfóliónk hozamát. Amikor nagy a bizonytalanság és megosztottak a vélemények, a piac volatilitása is megugrik. Ezt a volatilitást a VIX index tökéletesen leköveti.

Forrás: Bloomberg, Vanda

De vajon mi az a VIX index?

A VIX indexet sokszor félelem indexnek is szokták hívni, hiszen az amerikai részvénypiac várható volatilitásának mérőszáma. Az index az S&P 500 index opciós árain alapul, és az index következő 30 napra szóló put és call opcióinak súlyozott árainak kombinálásával kerül kiszámításra. Úgy tervezték, hogy tükrözze a befektetők véleményét a jövőbeli amerikai részvénypiaci volatilitásról - más szóval, hogy a befektetők szerint az S&P 500 index mennyire fog ingadozni a következő 30 napban. Az index előretekintő, és a jövőbeli piaci mozgások változékonyságát igyekszik megjósolni. Ez az ellentéte a "tényleges" volatilitásnak, amely a már ismert árak változékonyságát méri. Ha a VIX ugrik, azt jelenti, hogy az S&P 500 opciós piac kereskedői arra számítanak, hogy a piaci volatilitás növekedni fog. Minél magasabb a VIX index, annál nagyobb a félelem, ami a piaci kontrariánusok szerint vételi jelzésnek számít, illetve ennek fordítottja is igaz.

Általában a 30-nál magasabb VIX-értékek a megnövekedett bizonytalanságból, kockázatból és befektetői félelemből eredő fokozott volatilitást jelzik. A 20 alatti VIX-értékek pedig stabilabb, kevésbé stresszes időszakoknak felelnek meg a piacokon.

VIX VS SPX (1)
Forrás: Bloomberg

Most, hogy tudjuk, hogy mit is mutat a VIX index, érdemes megvizsgálni a jelenlegi körülményeket, illetve, hogy a portfóliónkba, hogyan tudjuk ezt az eszközt úgy beépíteni, hogy maximalizáljuk annak teljesítményét bármilyen piaci körülményben. A fenti ábra 2000 eleje óta veti össze a VIX index és az S&P 500 index alakulását és nagyon jól látható, hogy az elmúlt két évtized legnagyobb eseményei körül mekkorát növekedett a volatilitás és ebből profitálni is lehetett. Az ábráról leolvasható, hogy, amint elkezd esni a piac a VIX Index elkezd emelkedni, illetve, amikor emelkedik a piac, akkor a félelem index pedig csökken. Utoljára szeptemberben múlta felül a 30-as értéket az index és jól látható, hogy a tavalyi évben 4 766 pontról egészen 3 585 pontig esett az S&P 500 index, míg a VIX index 17 pontról, 31,62 pontig emelkedett.

Véleményem szerint most is egy ilyesmi időszak következik, azonban nem várok akkora esést, mint tavaly, de akár a 3 800-as szintet is letörheti az irányadó index. Ugyan a legtöbb befektető az emelkedő piacot szereti, ha jobban belegondolunk a volatilis időszak jobb lehetőségeket kínál a szemfüles befektetőknek. Múlthét óta közel 30 százalékot emelkedett a VIX, áttörve a 23 pontos szintet. A jelenlegi gazdasági kilátásokat figyelembe véve szerintem akár 26-27 pontig is emelkedhet az index. Az elmúlt napokban egyre több jegybankár váltott keményebb retorikára és többen jelezték, hogy a márciusi Fed gyűlésen akár az 50 bázispontos kamatemelés is bekövetkezhet. Ugyan a terminal ráta szerint 5,3 százalékig emelkedhet a kamatszint, ami további 50 bázispontos emelésnek felel meg, azonban a Goldman Sachs a további 75 bázispontos emelést sem zárja ki. De vajon miért emelkednek a kamatemeléssel kapcsolatos várakozások?

Az adatok egyre inkább azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság elkerülheti a recessziót és, hogy az eddigi kamatemelések sem tudták letörni a gazdasági növekedést. Míg decemberben az atlantai Fed 0,7 százalékos GDP növekedéssel számolt az első negyedévre, addig most 2,5 százalékos bővülést vár. A foglalkoztatottság szintén nagyon erős és a gazdasági hangulat is javulóban van. A fogyasztók továbbra is költekeznek, ami pedig az infláció csökkenésének a lassulását idézi elő, sőt, akár még emelkedés is benne lehet a pakliban. Ezek miatt viszont a Federal Reserve-nek sokkal nehezebb dolga lesz. Ugyan Jerome Powell legutóbbi beszéde galambabb volt, mint várták a piaci szereplők, most úgy néz ki, hogy vissza kell térnie a héja retorikához, hiszen további kamatemelésekre lesz szükség, ha vissza szeretnének térni a 2 százalékos célszinthez. Ez pedig rosszat jelent a részvények számára, főleg úgy, hogy a kockázati prémium tovább csökkent 1,66 százalékra. Vagyis, hogy a tízéves amerikai állampapír hozamához képest csak 1,66 százaléknyi többlet eredményhozamot (E/P) tudunk elérni, ha az S&P 500 indexbe fektetnénk pénzüket. Az amerikai állampapírt kockázatmentesnek feltételezzük, míg a részvényindexbe való befektetésnek mind tisztában vagyunk a kockázataival.

FED_RATE
Forrás: BofA

Szintén érdekes a fenti ábra, ami a Fed kamatszintjeit mutatja be és, hogy ezeknek milyen következményei voltak. Historikusan a legtöbb olyan időszakban, amikor magas volt a kamatszint, megtört az amerikai gazdaság. Most is kezd magas lenni, hiszen a várakozások szerint bőven átlépi idén az 5 százalékos szintet, ami szintén kockázatokkal járhat és ez is egy ok, amiért nem vagyok optimista a piacokkal kapcsolatosan, hiszen a márciusi Fed-ülés sok meglepetést tartogathat.

Mi a megoldás?

A fent bemutatott ábrát tanulmányozva jól látható, hogy akkor érdemes belevenni a VIX-be, ha a részvénypiacok csúcsosodnak és elkezdenek lefordulni, illetve ez fordítva is igaz, hiszen, ha a piacok hatalmasat estek és várható egy felpattanás, akkor pedig shortolni érdemes a VIX indexet.

Fontos, hogy itt nem az árfolyam irányokra fogadunk, hanem a csökkenő vagy épp emelkedő volatilitásra.

Most azt látjuk, hogy február 1-én kezdett el emelkedni a VIX index és azóta körülbelül 30 százalékkal van magasabban, míg az S&P 500 lefordulása is erre a napra datálható. A jelenlegi S&P 500 célárak körülbelül 4 200-nál vannak év végéig és, ha megnézzük, hogy február elején majdnem elérte a 4 200 pontos szintet, akkor érzékeljük, hogy a rali befejeződhetett és egy volatilisebb időszak következhet, hiszen egy hónap alatt majdnem sikerült a teljes éves várakozást elérnie az indexnek. Ilyen esetekben megnövekszik a bizonytalanság, ami a VIX index felértékelődéséhez vezet. A VIX index mozgását számtalan ETF-en keresztül meg tudjuk játszani és a jelenlegi környezetben érdemes lehet a portfóliónkat egy ilyen eszközzel kiegészíteni.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1364634066