penz-10-ezer-forint
Befektetés

Nyugdíjcélú megtakarítások: elveszhet az adómentesség, ha nem figyelünk néhány fontos szabályra

Portfolio
A pénzügyileg tudatos nyugdíj-előtakarékoskodók jelentős adóteher alól mentesülhetnek, ha kitartanak megtakarításaik mellett. Érdemes arra is odafigyelni, hogy egyes módosítások az adómentesség elvesztését jelenthetik - hívják fel a figyelmet a Grantis öngondoskodási szakértői.
Az élet- és nyugdíjbiztosítások jövője is fontos téma lesz a Portfolio március 8-ai Biztosítás 2023 konferenciáján, érdemes regisztrálni a rendezvényre!

A befektetéseinken szerzett hozam alapvetően adóköteles 2023-ban is. A hozamot 15 százalékos személyi jövedelemadó (vagy ahogy a köznyelv hívja, “kamatadó”) terheli. Ám idén is elérhető több olyan megtakarítási forma, ahol hosszú távra takarékoskodva adómentességet érhetünk el.

A kifejezetten nyugdíjcélú megoldások közül adómentességre ad lehetőséget a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) is.

Mindhárom megtakarítási forma esetében 10 év megtakarítási idő után válik adómentessé a hozam.

Több esetben pedig kedvező adózást érhetnek el a megtakarítók akár rövidebb idő alatt. A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás esetén például a kezdeti 15 százalékos kamatadó megfeleződik a megtakarítási idő hatodik éve után a rendszeres díjakon elért hozamon, míg a NYESZ tartós befektetési számlává alakítható, ahol 5 év után vehető fel a befektetés adómentesen.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokból viszont nem lehet 10 év előtt pénzt kivonni, így az adóoptimalizálás kérdése sem merül fel.

Figyelni kell az adómentesség megtartására

A teljes adómentesség nem érvényesíthető abban az esetben, ha a 10 éves megtakarítási idő előtt veszi fel a megtakarító a félretett összeget.

A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítással takarékoskodóknak érdemes a magas infláció miatt növelni a rendszeres befizetés mértékét legalább az infláció mértékével, hogy megtakarításuk értékálló maradjon. Ugyanakkor fontos odafigyelni az szja-törvény egyik kevéssé ismert jogszabályára - hívta fel a figyelmet Mizsei Zoltán, a Grantis öngondoskodási szakértője.

A szakértő szerint

nem érvényesíthető az adómentesség, ha a megtakarító annyival növel a rendszeres díjon, ami már meghaladja a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a díjnövekedés évét megelőző második évre vonatkozó éves fogyasztói áremelkedés 30 százalékponttal növelt értékét.

Ez a mérték 2023-ban 35,1 százalék (havi 20 000 forintos megtakarítás esetén ez 7 020 forint feletti emelést jelent például). Visszaszerezhető a részleges majd teljes adómentesség újabb 6 és 10 év megtakarítási idő leteltével.

A szakértő szerint a nagyobb összegű indexálásra azoknak a megtakarítóknak kell nagyon figyelniük, akiknek már kevesebb mint 10 év van hátra a szerződés lejártáig, hiszen nekik nincs lehetőségük visszaszerezni az adómentességet egy nagyobb mértékű indexálás után.

Az élet- és nyugdíjbiztosítások jövője is fontos téma lesz a Portfolio március 8-ai Biztosítás 2023 konferenciáján, érdemes regisztrálni a rendezvényre!

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1364634066