Előfizetői tartalom

Mit tanultunk eddig az orosz-ukrán háborúból?

Portfolio
Már több mint egy év telt el azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, a sokak által elképzelhetetlennek hitt agresszió hatalmas sokkot okozott a globális energiapiacokon, és alapvetően felborította Oroszország és legnagyobb üzleti partnere, az Európai Unió kapcsolatát. Az ukrajnai inváziót megelőzően Oroszország volt a világ legnagyobb olaj- és földgázexportőre a globális piacokon, az Európai Unió pedig Oroszország olajexportjának mintegy 50 százalékát, gázexportjának pedig több mint 60 százalékát vásárolta fel. A Nemzetközi Energiaügynökség már hónapokkal az inváziót megelőzően is több alkalommal figyelmeztetett arra, hogy Oroszország manipulálja a földgázpiacot azáltal, hogy csökkenti az Európába irányuló szállításait, ami az árak emelkedését eredményezte, pontosan akkor, amikor az Ukrajnával szembeni feszültségek fokozódni kezdtek. Az Ukrajnában óriási humanitárius tragédiát okozó orosz háború egyéves évfordulóján az IEA vezére szerint elérkezett a pillanat, hogy értékelje az energiavilágot érintő hatásokat, és előre tekintve elgondolkozzunk azon, hogy mi várhat ránk a jövőben.

Reagálás az energiakrízisre

A fosszilis energiahordozókról való egyre hangsúlyosabb leválás és az előzetes orosz piacbefolyásoló lépések (kontinens felé történő szállítások jelentős visszafogása) miatt már a tavalyi év elején is négy-ötszöröse volt a sok éve megszokott jegyzésnek a gázár a holland gáztőzsdén, aztán még innen is sokszorosára drágult az árfolyam az ukrajnai háború kirobbanása, és az ementén kialakult energiapiaci adok-kapok mellett.

ngeu_com (22)

Az EU-tagállamok és a nemzetközi szervezetek igyekeztek minél előbb reagálni a kialakult helyzetre, a háború kirobbanása után az IEA például egy héten belül megkezdte a tagországok tartalékaiból történő két vészhelyzeti olajkibocsátás közül az első koordinálását, hogy megelőzzék a globális ellátásban jelentkező hiányt. A szervezet közel 50 éves történetében ez volt a két legnagyobb ilyen kibocsátás, emelte ki a háború egy éves évfordulójára való tekintettel nemrég Fatih Birol, az IEA vezetője.

Március 1-jén, alig egy héttel az invázió után, egy 10 pontos tervet is közzétett az IEA, ami bemutatta, hogy az Európai Unió hogyan csökkenthetné gyorsan az orosz földgázszállításoktól való függőségét. Olyan intézkedések kombinációja volt itt felsorolva, amelyek támogatnák az energiabiztonságot és a megfizethetőséget, miközben Európa továbbra is az éghajlatvédelmi céljai felé tartana.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés