Előfizetői tartalom

A fák nem érnek az égig: ennyi lett volna a tőzsdék menetelése?

Portfolio
Az év eleje kifejezetten erősen indult a tőzsdéken, azonban az egyrészt meglepően erős makrogazdasági adatok, és a vártnál magasabb inflációs számok miatt beindult egy erőteljesebb korrekció. Nemcsak a részvénypiacok adták vissza a januári emelkedés egy részét, de a dollár is komolyabb erősödésbe kezdett a hónapok óta tartó gyengülő tendencia után. Ezzel párhuzamosan a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon is okozott mozgásokat a piacon, nem kivétel ez alól a magyar tőzsde sem, ahol többek között a Magyar Telekom és a Masterplast jelentése hozott nagyobb mozgásokat.

Az év eleji ralit követően egy jelentősebb korrekció alakult ki a tőzsdéken február végén. A nemzetközi piacokon a széljárást továbbra is az Egyesült Államok határozza meg, ahol az elmúlt hetekben meglepően erős gazdasági adatok, és meglepően rossz inflációs adatok érkeztek. Ez abban csapódott le, hogy a piaci szereplők elkezdték megváltoztatni a kamatemelési várakozásaikat, miután a február elején megjelent foglalkoztatási jelentés szerint az amerikai gazdaság a vártnál sokkal nagyobb mértékben, 517 000 új munkahelyet teremtett, és a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent - 1969 óta a legalacsonyabb szintre. Erre jött rá a vártnál magasabb januári fogyasztói és termelői árindex adat, valamint a múlt pénteki, szintén a vártánál rosszabb core PCE-adat.

A fentiekkel párhuzamosan a tőzsdéken beindult egy korrekció, a dollár elkezdett felfelé kapaszkodni, és a kötvényhozamok újra emelkedésnek indultak. Ennek a korrekciónak köszönhetően februárra a fontosabb tőkepiaci eszközök közül azok kerültek többségbe, amelyeknek mínuszban van idén az árfolyama – szemben januárral, amikor még döntően olyan eszközökből volt több, amelyek pluszban vannak.

Az árupiaci termékek közül jelentősen emelkedett az első két hónapban az amerikai sertés ára. Maga a trend egyébként nem újdonság, a 2022-es évben jelentkező bizonytalanság - mivel az ukrajnai háború hatással volt a takarmány-, energia- és műtrágyaárakra – már korábban is felfelé lökte az árakat. Az infláció minden olyan termelő költségeit érintette, aki nem volt lefedezve vagy valamilyen módon védve az inputköltségek meredek emelkedésétől.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés