Előfizetői tartalom

Fájdalmas kijózanodás – Menekülnek a részvényektől a magyar profik, de találtak egy új kedvencet

Portfolio
Januárban még minden szépnek és jónak tűnt, februárban viszont jött a kijózanodás, amit a vártnál magasabb infláció és a jegybankok szigorúbb hangvétele is elősegített. A részvénypiacok kapcsán most már sokkal óvatosabbak a hazai potfóliómenedzserek, a többségük távolságtartással figyeli, mi lesz ebből. A kötvénypiaci befektetések viszont új virágkorukat élik, hiszen olyan helyzet állt elő, hogy gyakorlatilag kockázatmentesen lehet szép hozamokat zsebre tenni.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a februári helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben tíz alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Accorde Alapkezelő, Aegon Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Eurizon Asset Management Hungary, Hold Alapkezelő, KBC Asset Management, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

Eltűnt az optimizmus

Úgy tűnik, eltűnt a szufla, ami év elején hajtotta a részvénypiacokat, mostani portfólióajánlóikban a portfóliómenedzserek többsége azt mondja, jelenleg nincsen semmilyen katalizátor, ami további emelkedéshez vezetne, és ezt csak tetézi, hogy az elmúlt hetekben a jegybankárok egyre héjább nyilatkozatokat tettek. Év elején a short pozíciók lezárása is nagy löketet adhatott a részvényeknek, mivel azonban most már szinte alig van, aki a piac ellen fogad, nem igazán lesz pozitív katalizátor, ami feljebb tornázhatja a kurzust. Az amerikai kötvényhozamok tovább emelkedtek, ami szintén nem jó a részvények számára, hiszen kockázatmentesen érhetnek el a befektetők egy 4 százalékot megközelítő hozamot a tízéves amerikai állampapírral – derül ki az egyik összefoglalóból.

A vártnál magasabb infláció és a szigorúbb hangvételt megütő jegybankok mások szerint is óvatosságra intenek a részvénypiacokon. Az a piaci narratíva, hogy az inflációs csúcs után az infláció erőteljesebb csökkenésének korszakába értek a fejlett gazdaságok, erősen megkérdőjeleződött februárban. Az inflációs várakozások mindenhol emelkedtek, és ez, illetve a vártnál rugalmasabb fejlett régiós gazdaságok visszaerősítették a szigorúbb jegybankpolitikákkal kapcsolatos várakozásokat – írja az egyik szakértő.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés