Előfizetői tartalom

Megégették magukat az európai gazdagok, nagy vagyonok vesztek oda tavaly

Portfolio
Nemcsak az átlagvagyonnal bíró befektetőknek volt nehéz tavaly pénzt keresnie a piacokon, hanem a gazdagoknak is, a Knight Frank friss elemzése szerint globálisan 10%-kal esett vissza a dollármilliomosok vagyona, a legnagyobb ütést az európai gazdagok vagyona kapta. Idén viszont már derűlátóbbak a vagyonosok, érdemi emelkedésre számítanak a vagyonukban, ezzel párhuzamosan pedig többet is terveznek költeni. Kiderült az is, miben tartják pénzüket a milliomosok.

Visszaesett tavaly a világ gazdagjainak vagyona

Habár 10-ből négy milliomosnak a vagyona nőni tudott tavaly, a kihívásokkal teli piaci környezetben a legtöbb dollármilliomos vagyona csökkenésnek indult, 10%-ot visszaesve a Knight Frank friss vagyoni felmérése szerint. A legtöbb vagyont az európai gazdagok vesztették el tavaly, az ő összesített vagyonuk 17 százalékponttal csökkent, őket az ausztrál-ázsiai régió követte 11%-kal, majd Amerika 10%-kal. A régiók közül Afrika és Ázsia bizonyult a legellenállóbbnak, előbbi 5%, utóbbi 7% körüli visszaeséssel.

knight frank 1
Forrás: Knight Frank Wealth Report

Ingatlanok és részvények

Az adatokból kiderül, hogy a gazdagok teljes vagyonának 32%-át alkotják az ingatlanok, míg a befektethető vagyon nagyobbik része részvényekben van, ezt követi a kereskedelmi ingatlanokban való közvetlen részesedés, majd a kötvénybefektetések. A kriptoeszközök egyelőre nem valami népszerűek a vagyonosabb réteg körében, a portfóliójuk mindössze 2%-át alkotják.

knight frank 2
Forrás: Knight Frank Wealth Report

Idén már pénzt akarnak keresni a gazdagok

Idén kissé jobbak a piaci kilátások, legalábbis a vagyonosok 69%-a arra számít, hogy idén emelkedésnek indul a befektetési portfóliója. Ehhez hozzájárul az is, hogy több mint egy évtized óta először fordult elő, hogy a készpénz és pénzpiaci eszközök hozama az Egyesült Államokban 1% alatti értékről 4% fölé emelkedett: ennek következtében a megkérdezettek 46%-a növelni kívánja készpénztartalékait. Az emelkedő kamatlábak miatt ugyanakkor 29%-uk csökkenteni kívánja az adósságállományát, és csak 27%-uk kíván még több hitelt felvenni. Az európaiak körében a legnagyobb az igény a hitelállomány csökkentésére.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés