Előfizetői tartalom

Itt a toplista, melyik országokban fektetnek a legtöbben kriptovalutába az EU-ban

Portfolio
Lakóhelytől függően a befektetők teljesen eltérő preferenciákkal rendelkezhetnek a befektetésekhez használt eszközosztályok kiválasztásakor. A kriptovaluták ezt remekül példázzák. Az Európai Unión belül - ahol egyébként relatív gyors adoptációt láthatunk – például a kriptovalutás befektetésekkel kapcsolatos attitűdben jelentős eltérés mutatkozik az egyes országok és régiók tekintetében. Az Eurobarometer egy korábbi felmérése azt vizsgálta, hogy mégis mekkora népszerűségnek örvendenek a kriptopénzek az EU-ban a befektetők körében. Emellett összehasonlították a kriptovalutáknak való kitettséget a részvényekkel, a befektetési alapokkal és a kötvényekkel.

Tekintettel arra, hogy a kriptopiac időről-időre lufiszerű ralikat produkált - beleértve a legutóbbi bikapiacot, mikor a teljes piac értéke közel 3000 milliárd dollárra nőtt, mielőtt tavaly összeomlott volna - mondhatjuk, hogy mostanra már relatíve ismert eszközökről van szó.

mcap0303
Forrás: Coinmarketcap

De még a hatalmas ismertségnövekedés ellenére is vannak eltérések a kripto befektetések szintje között az Európai Unió országai között. Ha elsőnek megnézzük a teljes EU-s átlagot, a felmérésben megkérdezettek 26 százaléka mondta azt, hogy rendelkezik/rendelkezett valamilyen hagyományos befektetési termékkel (befektetési alap, részvény vagy kötvény). Ehhez képest jóval kevesebb, mindössze 8 százalék mondta, hogy rendelkezik kriptovaluta-befektetéssel.

Az Eurobarometer megjegyzi, hogy a felmérés online interjúk segítségével készült, ami a kriptovalutával rendelkező válaszadók arányának növekedéséhez vezethetett. Ennek ellenére 2021 a kriptovaluták számára áttörést jelentő év volt; a Gemini 2022 februárjában végzett globális felmérése például azt mutatta, hogy a megkérdezett kriptótulajdonosok mintegy fele 2021-ben vásárolt először kriptovalutát.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés