FONTOS Nagyon súlyos helyzetbe került Putyin magánhadserege - Kiadta a Kreml a kilövési engedélyt?
Bitcoin
Befektetés

Bankcsőd: mekkora a baj a bitcoinnál? Bedől a kártyavár?

Portfolio
Kevesebb mint egy hét alatt csődölt be a kriptopiaci finanszírozás két rendkívül fontos szereplője, valamint a technológiai fókuszú startupok egyik legnagyobb hitelező bankja. Az események felpörgését látva közbelépett az amerikai szövetségi kormány hogy fedezetet nyújtson a bankok betéteseinek, ennek hatására nagyot emelkedtek a kriptovaluta-jegyzések tegnap. De mégis mi folyik itt, lehet beszélni rendszerszintű problémákról? Mit jelent a három hitelintézet bukása a kriptopiac számára? Mi lesz így a bitcoinnal?

Mi történik?

A kriptoipar egyik legfontosabb hitelezőjének számító Silvergate Capital szerdán közölte, hogy leállítja működését és felszámolja a bankot. Ezt követően a technológiai szektorban tevékenykedő startupokra specializálódott Silicon Valley Bank összeomlott pénteken, történt mindez úgy, hogy a betétesek több mint 42 milliárd dollárt vontak ki a bankból, miután a SVB szerdai közleménye szerint 2,25 milliárd dolláros tőkeemelésre lenne szüksége az intézetnek a mérleg megerősítéséhez. Mindezek után tegnap az ugyancsak kriptohitelezésre fókuszáló, de a Silvergate-nél jóval nagyobb méretű Signature Bankot is bezárásra ítélte a felügyelet,

esetleges rendszerkockázati okokra hivatkozva.

Egyelőre még nagy kérdés, hogy milyen következményei lesznek a bankcsődöknek, a nap ezzel kapcsolatos híreit gyűjti egybe percről percre frissülő hírfolyamunk, amit itt lehet követni. A kilátásokkal kapcsolatban most minden azon múlik, hogy a piacok elhiszik-e az intézkedések nyomán, hogy a Silicon Valley Bank csődje egy elszigetelt esemény volt. Ebben az esetben Amit Sinha, a Voya Investment Management szakértője - aki a CNBC-nek nyilatkozott - szerint a félelem és a fertőzés veszélye miatt látott eladási hullám mérséklődhet a tőzsdéken.

Visszatérve a kriptopiaci fókuszra: a Signature és a Silvergate a két legjelentősebb finanszírozó bank volt a kriptocégek számára, míg az összes amerikai kockázatitőke-befektető (VC) által támogatott startup közel fele a Silicon Valley Banknál tartotta készpénzét, beleértve a kriptofókuszú kockázati tőkealapokat és néhány digitális eszközcéget. A FDIC-biztosítással rendelkező Signature Bank december 31-én mintegy 110,36 milliárd dollárnyi eszközzel és 88,59 milliárd dollárnyi betéttel rendelkezett - közölte külön közleményben a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma.

Az amerikai államkincstár és a Fed a hétvégén különböző sürgősségi finanszírozási intézkedéseket jelentett be a bankszektor számára az SVB összeomlása után, emellett a Fehér Ház azt is közölte, hogy biztosítani fogja a Signature és a Silvergate betéteseinek kártalanítását, és az SVB ügyfelei már hétfőtől hozzáférhetnek betéteikhez. A határozott és gyorsnak mondható fellépést díjazták a befektetők és kisebb rali indult el a kriptopiacokon, ami során mind a bitcoin,

btc5p1

mind az ether

közel 10 százalékos emelkedést mutatott az elmúlt 24 órában.

eth5p1

Az igencsak bizonytalan helyzetben lehet persze a pozitív és bizakodó megközelítést is választani, Nic Carter, a blokklánc-technológiával foglalkozó VC-cég Castle Island Ventures munkatársa szerint például a kormány határozott fellépése a két bank támogatását illetően azt jelzi, hogy a jegybank ismét átkapcsolt likviditásbiztosító üzemmódra a korábbi monetáris szigorításról,

A LAZA MONETÁRIS POLITIKA PEDIG TÖRTÉNELMILEG A KRIPTOPÉNZEK ÉS MÁS SPEKULATÍV ESZKÖZOSZTÁLYOK SZÁMÁRA NAGYON IS KEDVEZŐNEK BIZONYULT.

Stable(?)coinok

A hitelező bankok összeomlása és az általános bizonytalanság mindenesetre ismét megmutatta a stabilcoinok sebezhetőségét - hiába indult a kriptoökoszisztéma legstabilabb ágának ez a szegmens, nagyon komoly árfolyamingadozásokat láthattunk egy-egy coin esetében.

A stablecoinok alapvetően olyan kriptovaluták, amiket hagyományos valutákhoz vagy egy árucikkhez, például az aranyhoz kötnek, hogy stabil értékkel rendelkezzenek, és elkerüljék azt az áringadozást, amelyek a bitcoint és más digitális tokeneket sok kereskedelmi tevékenységben nem teszik praktikussá. A stablecoin lényege pont az lett volna a hét évvel ezelőtti indulása előtt, hogy az amerikai dollárral 1:1 arányban fedezett legyen, és stabil értéket tartson fenn. A szokatlan pénzügyi körülmények azonban arra késztethetik ezeket az eszközöket, hogy jóval a rögzített értékük alá essenek.

A kriptopiac tavalyi mélyrepülésében oroszlánrészt "vállaltak" a stablecoinok körüli problémák és botrányok, kezdve a TerraUSD tavaly májusi összeomlásával. A szabályozók az elmúlt hetekben pedig ismét célba vették a stablecoinokat, a Binance dollárhoz kötött stabilcoinjánál, a BUSD-nél például hatalmas tőkekiáramlást láthattunk, miután a tőzsdefelügyelet vizsgálódni kezdett a coinok kibocsátójánál, a Paxosnál.

busdt

A hétvégén aztán ismét megingott a szektorba vetett bizalom, mivel a második leglikvidebb dollárhoz kötött stabilcoin, azaz az USDC elvesztette a paritását a dollárhoz viszonyítva, és szombaton egy ponton 87 cent alá esett a jegyzés, miután a kibocsátója, a Circle elismerte, hogy 3,3 milliárd dollárt tart az SVB-nél. A digitális eszközök ökoszisztémáján belül a Circle régóta nagy szereplőnek számít, a vállalat a "hagyományos" pénzvilág masszív támogatására támaszkodik, olyan befektetőktől sikerült összesen 850 millió dolláros tőkét emelnie, mint például a BlackRock és a Fidelity.

usdc

Az esésnek tovagyűrűző hatása is lett,

a DAI, egy másik népszerű, dollárhoz kötött virtuális valuta például 90 cent alatt kereskedett szombaton, a coinról azt kell jelen kontextusban tudni, hogy részben az USDC mögötte a fedezet. Eközben mind a Coinbase, mind a Binance ideiglenesen szüneteltette az USDC dollárra való átváltását.

daiusd

Szombaton a pánikhelyzet közepette egyes kereskedők elkezdték USDC-jüket és DAI-jukat tetherre, a világ legnagyobb stabilcoinjára váltani, aminek piaci értéke jelenleg meghaladja a 72 milliárd dollárt. A tether kibocsátójának nem volt hitelezője a becsődölő SVB, a coin jelenleg az 1 dolláros érték felett kereskedik, összességében elmondható tehát, hogy a tether lett az egyik menekülőeszköz a kriptobefektetők számára a mostani bankcsődben. Történt mindez annak ellenére, hogy a tether üzleti gyakorlatával kapcsolatban számos kérdőjel felmerült mostanában, ezekről itt lehet olvasni.

Tegnap este óta viszont megnyugvást lehet látni a stablecoinok piacán, elsősorban annak köszönhetően, hogy a Circle közzétett egy blogbejegyzést, amiben azt írta a társaság, hogy "minden kárt vállalati forrásokból fedezni fog". Mind az USDC, mind a DAI azóta többé-kevésbé visszatért a dollárhoz való paritáshoz, ahogy ez a fenti grafikonokon is látható.

Nagy baj is lehet ebből

Hosszú távon a "kriptobankok hármasának" becsődölése komoly problémákat okozhat a világ legnagyobb kriptopénzének, a 422 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkező bitcoinnak is.

A Silvergate Exchange Network (SEN) és a Signature's Signet olyan valós idejű fizetési platformok voltak, amik lehetővé tették a kereskedelmi ügyfelek és a felhasználók számára, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján teljesítsenek fizetéseket a saját azonnali elszámolási szolgáltatásukon keresztül.

Nic Carter, a Castle Island Ventures munkatársa szerint a két platform kiesésével a bitcoin piacán lévő likviditás és nagy általánosságban a kriptotér likviditási helyzete összességében romlani fog, mivel a Signet és a SEN kulcsfontosságú volt a kereskedelmi cégek számára, hogy a hétvégén fiat pénzt (elsősorban dollárt) juttassanak a rendszerbe. A szakember hozzátette: reméli, hogy más bankok be fognak lépni a piacra, hogy betöltsék a SEN és a Signet által hagyott űrt.

Bár Carter úgy véli, hogy a Fed közbelépése az SVB betéteseinek garantálása érdekében megakadályozhatja ma a nagyobb bankrohamot, azonban így is nagyon elkeserítő látni, hogy a három legnagyobb kripto-barát bankot néhány nap alatt ilyen állapotba lehet hozni.

Nagyon kevés lehetőség van most a kriptocégek számára, és az iparág likviditáshiányban lesz, amíg új bankok nem lépnek be

- mondta.

"Ez volt a két legbitcoinbarátabb bank, amik a fiat-elszámolás oroszlánrészéért feleltek a kereskedési partnerek közötti bitcoin ügyleteknél az Egyesült Államokban" - írta Mike Brock, a decentralizált pénzügyekkel foglalkozó Block vezérigazgatója.

Mike Bucella, a kriptotérben régóta tevékenykedő cégvezér elmondása szerint az iparágban sokan a Mercury és az Axos felé fordulnak, két másik bank felé, amelyek a startupok finanszírozására vannak specializálódva. Eközben a Circle már nyilvánosan közölte, hogy a BNY Mellonhoz helyezi át eszközeit, most, hogy a Signature bank lehúzza a rolót.

Észak-Amerikában a kripto bankolás rövid távon nehéz terep

- hangsúlyozta Bucella.

Akár jól is kijöhet ebből a bitcoin?

A likviditási nehézségek ellenére akadnak elemzők, akik nagyon is optimistán vélekednek a három hitelintézet csődjének bitcoin megítélésére és jövőjére gyakorolt hatásával kapcsolatban.

"A Silicon Valley Bank, az ország 18. legnagyobb bankja összeomlott - ezzel együtt megtudtuk, hogy az amerikai állampapírok tavalyi rekord mértékű eladása több milliárd dollárnyi nem realizált veszteséget okozott a bankszektorban, és ezzel újabb példát kapunk arra, hogy a részleges tartalékolású bankrendszerben nincsenek betétesek, csak hitelezők" - írta Nik Bhatia kutató és Joe Consorti piaci elemző a The Bitcoin Layer hírlevél legújabb számában.

Részleges tartalékolási kötelezettség: a bankoknak nem kell a betétüknek megfelelő összeget elhelyezniük a jegybanknak, a kötelező tartalék csak pár százalék.

A Fed agresszív kamatemelése és mérlegcsökkentése történelmi bankcsődöt okozott - valós idejű reklámot csinálva a bitcoinon keresztüli öngondoskodásnak

- tette hozzá Bhatia és Consorti.

A fent leírt bankcsőd és roham ezek szerint a szakértők szerint megerősítik, hogy az ügyfelek pénzeszközei nincsenek olyan biztonságban a szabályozott bankokban, mint ahogyan azt "elhitetik velünk". Pontosan ennek a felfogásnak a térnyerése tette korábban lehetővé a bitcoin és a decentralizált peer-to-peer hálózatok (blokklánc) koncepciójának elterjedését, most pedig ismét előtérbe kerülhetnek a bizonytalanságok a hagyományos rendszerrel szemben, vélik az elemzők.

"Nem a tied a kulcs, nem a tied a coin" - ez egy olyan lecke, amit, úgy tűnik, újra és újra meg kell tanulni, mivel a történelem megtalálja a módját, hogy megismétlődjön

- vélekedett Mike Fay, a Blockchain Reaction szerzője a Seeking Alpha legújabb cikkében, amiben az SVB és a Silvergate Capital összeomlásából és a 2013-as ciprusi bankválságból származó befektetői tanulságokat tárgyalja.

A szabályozó hatóságok általában a banki rohamokat követően közbelépnek, átvéve a betétek feletti ellenőrzést. A 2013-as ciprusi bankválság megoldásához a szabályozó hatóságok többek között az ügyfelek számláinak lefoglalásával oldották meg a problémát, illetve Németország mintegy 13 milliárd dollárt adományozott, cserébe Ciprus egyszeri adót vetett ki a bankbetétekre, hogy további 7,5 milliárd dollárt gyűjtsön a bankszektor megmentésére. Bár az SVB válságának kezelésére hozott intézkedések nem olyan szigorúak még, mint a ciprusi esetben, a két eset közti hasonlóság a hagyományos bankrendszerben való hit megingásában azonosítható. A ciprusi bankválság kibontakozásakor, 2013 márciusában a bitcoin árfolyama meredeken emelkedett, a kriptopénz 178%-kal 93 dollárra emelkedett abban a hónapban, 2013 májusában pedi 265 dolláros rekordot ért el.

"Nagyon könnyű kényelmesen ülni a nyugati világban a biztonságos és szabályozott banki intézmények felfogásával, és nem értjük, miért érez bárki is késztetést arra, hogy olyan eszközöket vásároljon, amelyek ezen a világon kívül léteznek. A történelem azonban megmutatja, hogy a bankok képesek rosszul nyúlni a dolgokhoz és rossz döntéseket hozni" - zárta értekezését Fay.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1364634066