Budapest látkép lakás lakáspiac
Befektetés

Mutatjuk, mely állampapírok tudnak segíteni az infláció elleni harcban

Portfolio
A jelenlegi gazdasági környezetben egyre fontosabbá vált az, hogy a megtakarításainkat valamilyen befektetéssel kamatoztatni tudjuk. Erre az egyik legjobb módszer az, ha az Államkincstár kínálatában megtalálható értékpapírok közül vásárolunk.
Te is szeretnéd tudni, hogyan lesz százezer forintból egyszer egymillió? Gyere el a Portfolio május 10-i Gen Z Fest 2023 konferenciájára, ahol minden pénzügyi kérdésedre választ kaphatsz!

2022-ben az éves átlagos infláció 14,5% volt, idén februárban az előző év második hónapjához képest pedig 25,4%. A dolgokat kissé leegyszerűsítve elmondható, hogy a megtakarítások értéke az infláció mértékével csökken, hiszen ennyivel emelkednek a fogyasztói árak Magyarországon. Az infláció ellen leginkább úgy küzdhetünk, ha a megtakarításunkat valamilyen befektetéssel kamatoztatjuk, erre pedig kiváló megoldást nyújtanak az állampapírok, amelyeket legolcsóbban a Magyar Államkincstárnál vehetünk meg. Ebben a cikkben ezeket és a hozzájuk kötődő legfontosabb információkat gyűjtöttük össze.

Lakossági ügyfélként jelenleg az alábbi értékpapírok lehet választani:

  • Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Ez egy inflációhoz kötött, változó kamatozású értékpapír, amit 4, illetve 7 éves futamidővel lehet megvásárolni. A kamat két részből áll: a kamatbázis mindig az előző éves átlagos infláció, a kamatprémium pedig a 4 éves futamidejű állampapírnál 0,75%, a 7 évesnél pedig 1,5%. Mivel a 2022-es infláció 14,5% volt, az idén kibocsátott inflációkövető állampapírok 15,25%-on, illetve 16%-on futnak.
  • Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP). A BMÁP egy 3 éves futamidejű, változó kamatozású állampapír. A kamat itt is egy kamatbázisból és egy kamatprémiumból áll: előbbinek mértéke megegyezik a kamat meghatározását megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlagával, erre pedig 1%-os kamatprémium kerül. Jelenleg a kamat mértéke 15,17%.
  • Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz). A MÁP Plusz egy viszonylag egyszerű, sávos, fix kamatozású konstrukció. A futamideje öt év, a kamat pedig 3,5% és 6% között mozog, attól függően, hogy hány éve birtokoljuk az értékpapírt, lejáratkor pedig 4,95% átlagos éves hozamot kaphatunk. Ezeket az állampapírokat akár nyomtatott formában is beszerezhetjük, ehhez egy értékpapírokat forgalmazó postafiókot kell felkeresnünk.
  • Babakötvény. Ez egy speciális konstrukció, ahol a szülő vagy családtag a gyermekének gyűjtött megtakarítását kamatoztathatja. A futamideje 19 év, a kamat pedig az előző éves inflációból és egy 3%-os kamatprémiumból tevődik össze. A Babakötvényre támogatást is fizet az állam, a feltételekről ebben a cikkben írtunk bővebben.
  • Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP). Ez az állampapír egy éves futamidőre vásárolható meg, a lejáratkor fix, 9%-os kamatot fizet.
  • Euró Magyar Állampapír (EMÁP), amely 3 éves, negyedéves kamatfizetésű, a 3 hónapos EURIBOR-hoz kötött, változó kamatozású, euróban denominált lakossági állampapír, amelynek induló kamata évi 2,944%.
  • Kincstári Takarékjegy. Ez 1, illetve 2 éves futamidejű, nyomtatott változatban megvásárolható, fix, lépcsős kamatozású értékpapírt. Az egy éves futamidejű 9%, a kétéves pedig 9,50%-os éves kamattal vásárolható meg. Kincstári Takarékjegyet csak az értékpapírral foglalkozó postafiókokban lehet vásárolni.
  • A Diszkont Kincstárjegy (DKJ). Ez egy olyan értékpapír, amelyet 3, 6 vagy 12 hónapos futamidőre vehetünk meg, kamatot viszont az állam nem fizet rá. Ezeken a kincstárjegyeken úgy kapjuk a hozamot, hogy az állam ezeket névérték alatt, például 90%-on bocsátja ki, a futamidő lejártakor pedig 100%-on veszi vissza tőlünk, így egy ilyen ügyleten 10%-ot nyerhetünk. Jelenleg ezekkel az értékpapírokkal (lejárattól függően) 14-15% körüli hozamokat tudunk zsebre tenni.
  • Magyar államkötvények. Ezek különféle lejáratokkal elérhető, elsősorban az intézményi ügyfelek számára kibocsátott államkötvények, azonban ezek is elérhetőek lakossági ügyfelek számára is a forgalmazóknál. Találni köztük fix és változó kamatozású papírt is.

Az előbbiekből látszik, hogy rengeteg lehetőségünk van, ha a megtakarításunkat állampapírban szeretnénk kamatoztatni. Éppen ezért fontos, hogy mindig azt a konstrukciót válasszuk, amelyik számunkra a legkedvezőbb, ha pedig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindenképpen kérjük ki egy szakértő véleményét is. A fentiek közül a jelenlegi gazdasági helyzetben az inflációkövető állampapírok azok, amelyek a legnagyobb segítséget tudják nyújtani a befektetésünk reálértékének megőrzéséhez. Valamelyest árnyalja a képet azonban az, hogy ezek csak utólag követik le az inflációt. Vásárlásnál érdemes figyelembe venni a 15%-os kamatadót is, ettől ugyanis csak a 2019. július 1. után kibocsátott állampapírokkal mentesülhetünk. Az állampapírok általában a futamidő vége előtt is visszaválthatóak, némelyiknél azonban ilyenkor visszaváltási díjat kell fizetni.

A három legnagyobb kamatot kínáló lakossági állampapír 2023. március 16-án
Név Sorozat Futamidő Érvényesség kezdete Kamat mértéke

Prémium Magyar Állampapír

2030/I

7 év 2023.01.19 16,00%

Prémium Magyar Állampapír

2027/K

4 év 2023.01.19 15,25%

Bónusz Magyar Állampapír

2026/O

3 év 2023.02.21 15,17%
Forrás: https://www.allampapir.hu/      

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
atlétikai stadion
bull bear
Lucid Air Exterior 5
olaf scholz g7 globális minimumadó
kongresszus amerikai választás 2022 törvényhozás capitolium stock amerika usa
penz-10-ezer-forint
Napokon belül élesíthetik az Apple Payt Magyarországon
Tematikus PR cikk
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Ez is érdekelhet
Lucid Air Exterior 5