moszkva kreml
Befektetés

Az Aegon és az OTP Alapkezelő elkülöníti orosz részvényalapjainak eszközeit

Portfolio
Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. elkülönítik orosz részvénybefektetési alapjaikon belül a befagyott, illetve a likvid eszközállományt. A befektetési jegysorozatok megosztása nem változtatja meg a befektetők vagyonát, pusztán annak megosztásáról van szó. A hazai orosz kitettségű befektetési alapok állománya minimális a befektetési alapok piacán belül - derül ki az MNB közleményéből.

Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. arról tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy orosz részvényalapjaikon belül elkülönítik az ukrajnai háború miatt tartósan illikviddé vált eszközeiket – jellemzően orosz értékpapírokat. Az ezeket megtestesítő befektetési jegyeket így külön „IL” sorozatjellel látják el. Ezzel párhuzamosan a meglévő sorozatokban maradnak azok az eszközök, amelyek kereskedése nem korlátozott (mint pl. a magyar bankoknál lekötött bankbetétek). A befagyott eszközportfólió terhére alapkezelői, letétkezelői vagy forgalmazási díj/jutalék nem számítható fel, e terheket az alapkezelők viselik.

A döntés technikailag azt jelenti, hogy az orosz alapok befektetői meglévő befektetési jegyeik mellé újabbakat kapnak. A korábbi és az illikvid sorozatok befektetési jegyeinek elkülönítése ugyanakkor nem változtatja meg a befektetők vagyonát, kizárólag annak megosztásáról van szó. Darabszámát tekintve így dupla mennyiségű befektetési jegyet tartanak majd nyilván az értékpapírszámlákon, de azok árfolyama a vagyon elkülönítését tükrözi. Az alapkezelők a felfüggesztés megszüntetéséről és a befagyott eszközsorozatok létrehozásáról közzététel révén értesítik a befektetőket.

Mint emlékezetes, az orosz-ukrán háború kitörése nyomán az Aegon Alapkezelő Zrt. 2022. február 24-től felfüggesztette az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap, az OTP Alapkezelő Zrt. pedig tavaly március 1-től az OTP Orosz Részvény Alapját. Ettől fogva ugyanis az alapkezelők nem fértek hozzá az orosz piacokon a kereskedéshez szükséges alapvető feltételekhez, információkhoz, mivel felfüggesztették a moszkvai értéktőzsdét, valamint az orosz központi bank is korlátozásokat vezetett be és az EU-s szankciók is bevezetésre kerültek.

A kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény (Kbftv.) szerint az alapkezelők legföljebb 30 napig függeszthették fel befektetési jegyeik folyamatos forgalmazását. Ennek lejárta után kérésükre az MNB a Kbftv. által számukra maximum biztosított további egy évig (az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetében 2023. március 25-ig, az OTP Orosz Részvény Alap esetében 2023. március 30-ig) hosszabbította meg a forgalmazás felfüggesztését. Az alapkezelők már a felfüggesztés időszakában sem számítottak fel bizonyos díjakat ügyfeleiknek. A jegybanki egy éves felfüggesztési periódus mostani lejártával vált szükségessé a helyzet rendezése.

A két orosz részvényalap befektetőinek száma néhány ezer fő. A portfóliók vagyona jelenleg 30-40 százaléknyi likvid eszközt tartalmaz, amelynek együttes értéke néhány százmillió forint.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
építkezés daru
tőzsde
Fribourg Svájc
parkolóház sorompó
europai-unio-euro-europai-gazdasag

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető nő újság kávé meglepő getty stock