Előfizetői tartalom

Nem is gondolnád, mibe fektetnek most a magyar profik

Portfolio
Márciusban több esemény is hullámokat indított el a globális pénzügyi világban: előbb három amerikai bank került veszélybe, majd Svájc második legnagyobb bankját kellett kimenteni a csődből. Az alapkezelők februárban még féltek a részvényektől, márciusban azonban számos vonzó lehetőséget találtak a piacon, sokan éppen a bankrészvényekben. A biztos hozamot kínáló pénzpiaci eszközök is háttérbe szorultak, leginkább a kötvények vették át a helyüket, amelyek szintén a bankszektorhoz kapcsolódó eseményeknek köszönhetik a népszerűségüket.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a márciusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben tíz alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Aegon Alapkezelő, Accorde Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Eurizon Asset Management Hungary, Hold Alapkezelő, KBC Asset Management, MKB Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

A bankszektor helyzete javul, de vannak még kockázatok

Március legfontosabb eseményei kétségkívül a bankproblémák voltak: előbb a két amerikai nagybank, a Silicon Valley Bank és a Signature Bank keltett aggodalmat a befektetők körében, majd a hangulat következtében a Credit Suisse-nek is mentőövet kellett dobni, ezt végül a legnagyobb riválisa, a UBS tette meg. A bankokkal kapcsolatos bizalmatlanság egyik hozománya, hogy a pénzintézetek részvényei jelentősen esni kezdtek, néhány alapkezelő pedig ezt kihasználva be is vásárolt belőlük, mivel a jelenlegi helyzetet ők leárazásnak tekintik. Olyanok is voltak azonban, akik egyelőre csak figyelik a piaci eseményeket, és nem akartak túlzott kockázatot vállalni a bankrészvényekkel. Több szakértő is kiemelte a hatóságok gyors reagálását a bankszektorban kialakult helyzetre: szerintük ezzel sikerült megállítani a fertőzés terjedését, így a pénzügyi szektor is stabilabban léphet át a következő hónapba.

Az alapkezelők többnyire azt hangsúlyozták, hogy továbbra is jelentős kockázatokat hordoz magában az infláció és a közelgő recesszió is. Néhányan azonban kiemelték, hogy a vártnál hamarabb kezdődhet meg az infláció csökkenése, ezzel pedig a Fed kamatemelése is a végére érhet, ami a fejlett piaci részvények és az amerikai helyzet javulását okozza majd. A recesszió félelme azonban továbbra is rányomja a bélyegét az eszközallokációra: számos esetben a szakértők inkább a biztonságosabb befektetésekben bíznak, például a pénzpiaci eszközökben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés