Előfizetői tartalom

Rárúgta az ajtót a világra az olajkartell, mekkora baj lesz ebből?

Portfolio
Nagyot fordult a világ a tavaly év eleji elképesztően magas energiaár-környezet óta: a jegybankoktól sorozatosan érkező kamatemeléseknek és az energiaválságtól való megmenekülésnek köszönhetően már jó ideje csökkenő árakról beszélhetünk, a bankválság okozta friss zavarok és a sokak által előre vetített esetleges recesszió miatt pedig 15 havi mélypontra esett nemrég az olaj ára. Ebben a környezetben ültek most össze október után az olajhatalmak vezetői, hogy egy, a piacot alaposan meglepő termeléscsökkentésről határozzanak. Az igazán égető kérdés az, hogy mindez mit is jelent pontosan a valóságban, mekkora hatása lesz a lépésnek a globális olajkínálatra és általában az inflációra, és hogyan alakíthatja mindez az olajhatalmak és az Egyesült Államok közti amúgy is feszült kapcsolatot.

Meglepte a világot az olajkartell, itt a termelésvisszavágás Az OPEC+ tegnap olyan döntést jelentett be, amivel alaposan meglepte a piaci szereplőket: több mint napi 1 millió hordóval csökkenti a kartell az olajkitermelést, szembe menve a korábban megfogalmazott állásponttal, miszerint stabilan tervezik tartani a kínálatot a piacon. Ez jelentős érvágásnak számít egy olyan...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái