Előfizetői tartalom

A szemünk láttára alakul át az egész életünk, de szépen lehet rajta pénzt keresni

Portfolio
A mindennapi élet mellett a vállalatok számára is egyre jelentősebb szerepe van a fenntarthatóságnak, amit a befektetők is értékelnek. Az ESG-befektetés mostanra már gyakorlatilag mainstreamnek számít, hiszen egyre több nem-pénzügyi információ áll rendelkezésre az egyes vállalatok, környezeti-, és társadalmi hatásairól, valamint vállalatirányítási gyakorlatáról. Az ESG-vel szembeni gyakori kritikák (például greenwashing) ellenére pedig egyértelműen látszik a fenntarthatóság felé való elmozdulás, így rögtön azt gondolhatnánk, hogy az ESG-befektetéseknek felül kellene teljesíteniük a szélesebb piacot. Megnéztük, hogy ez tényleg így van-e.

Egyre fontosabb a fenntarthatóság

Az ESG népszerűsége robbanásszerűen növekszik, részben a szabályozói oldalról érzékelhetően egyre jelentősebb nyomás hatására, amely egyre inkább a fenntartható, és társadalmilag felelős működés, és felelős vállalatirányítás felé tereli a cégeket. Washingtonban még a politikai harctér egyik kérdéses pontjává is vált a téma, hiszen Joe Biden elnök nemrégiben megvétózta azt a kongresszusi javaslatot, amely szerint az állam nem írhatná elő, hogy az ESG normákat kötelezően alkalmazzák az amerikai nyugdíjalapok befektetési döntéseire.

Az átpolitizálódás mellett gyakran azt szokták felhozni az ESG-vel szemben, hogy sok szó esik magukról az elvekről, de ezeket kevesebb tényleges cselekvés követi. Ennek ellenére a PwC előrejelzése szerint az amerikai ESG-alapokba történő befektetések teljes értéke 2026-ra több mint kétszeresére, 10 500 milliárd dollárra emelkedik.

Az ESG-befektetés olyan stratégia, amelynek keretében a befektetők olyan vállalatokba fektetik a pénzüket, amelyek pozitív nettó hatást gyakorolnak a környezetre és a társadalomra, és amelyeket olyan vezetőség vezet, amely ezeket a célokat felelős vállalatirányítás révén éri el. Az ESG szó az angol környezetvédelem, a társadalomtudatosság, és a vállalatirányítás rövidítése, amely e befektetési filozófia három alappillére:

Miről szól még a cikk?

  • Mire kell figyeni az ESG-ben?
  • A világ nem mindenhol működnek ugyanúgy a fenntartható befektetések.
  • Hol érdemes nézelődni, ha valaki ESG alapon fektetne be?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés