parlament magyarország budapest
Befektetés

Odacsap a kormány az alapkezelőknek: belenyúlnak a befektetések szabályozásába

Portfolio
Szigorít a kormány a befektetési alapoknál: 2023. július 1-től kezdődően a kötvényalapok, részvényalapok és vegyes alapok portfóliójában legalább 60%-nak kell lennie az értékpapírok súlyának - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A cél nem más, mint hogy bankbetétek helyett az állampapírpiacra tereljék az alapokban lévő befektetések minél nagyobb hányadát.

A magas hozamkörnyezetben egyre több pénz áramlik a befektetési alapokba, sőt, annak a nagy része a kötvényalapokba megy. Az állam célja az, hogy

az ilyen alapok befektetései nagyrészt kötvényekben, azon belül is állampapírokban legyenek, azonban jelenleg nem ez a helyzet:

az eszközök több mint fele bankbetétekben és készpénzben van a kötvényalapoknál. A készpénz és a betét állománya a kötvényalapok mögöttes befektetései esetében két év alatt 1645 milliárd forinttal emelkedett, a kötvényeké viszont csak 1382 milliárd forinttal.

A kötvényalapok eszközmegoszlása így nézett ki február végén, látható a jelentős készpénz és betét súly:

Az összes befektetési alap kategóriát megvizsgálva jobb a helyzet, azonban látható, hogy az eszközök relatíve nagy részét itt is a bankbetétek teszik ki.

A GFM közleménye szerint kormány áttekintette a háztartások és a nem pénzügyi vállalkozások megtakarításainak szerkezetét. Megállapította, hogy jelentős mértékben nőtt mindkét szektor esetén a pénzügyi megtakarítás. Az értékpapírokon belül a növekedés főleg a befektetési alapokhoz kapcsolódott.

Annak érdekében, hogy az alapok legteljesebb mértékben a befektetők védelmét szolgálják, a kormány megváltoztatta az értékpapíralapokkal szembeni elvárásokat. Megállapította, hogy az értékpapíralapoknak a nevükből egyértelműen következő módon értékpapírtúlsúlyos profillal kell rendelkezniük. Ezért a kormány arról döntött, hogy 2023. július 1-től kezdődően az értékpapíralapok – ideértve a kötvényalapok, részvényalapok és vegyes alapok – portfóliójában az értékpapírok súlyának legalább 60 százaléknak kell lennie, miközben a szigorú likviditási elvárásokat változatlanul hagyta.

A jelenlegi új intézkedés abba a folyamatba illeszthető bele, amelyben a kormány a befektetőket inkább az állampapírpiacra terelné. Korábban is jelentek már meg ilyen jellegű szabályozások, például a betéti kamatsapka, amely az intézményi befektetők és a 20 milliónál nagyobb bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek bankbetétjeinek kamatát korlátozta a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamának megfelelő szinten, valamint az MNB által kibocsátott diszkontkötvények továbbértékesítésének korlátozása is, amely szintén az állampapírpiaci keresletet volt hivatott erősíteni.

A GFM közleménye egyelőre azt nem részletezte, hogy az értékpapírok súlyának általánosságban kell-e elérnie a 60%-ot az értékpapíralapok portfóliójában, vagy külön kitétel vonatkozna kifejezetten a kötvényekre és a részvényekre is, és ha igen, utóbbi mit jelentene például a részvényalapok számára.

Címlapkép forrása: Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
GettyImages-520118294(1)