Előfizetői tartalom

Válság, összeomlás, világégés? Ezek a cégek még akkor is úgy osztják neked a pénzt, mintha muszáj lenne

Portfolio
A jelenleg is tapasztalható gazdasági bizonytalanság idején a befektetők szemében felértékelődnek azok a befektetések, amelyek megbízható hozamot kínálnak. A minőségi, stabil üzletmenettel rendelkező, és rendszeres osztalékot fizető vállalatok ilyenkor jó megoldást jelenthetnek, főleg, ha évtizedek óta forgatják vissza a profitot a részvényesek számára, sőt, még a válságok és a nehéz gazdasági körülmények ellenére is növelik a kifizetéseket. Ilyen részvényekből néztünk meg néhány olyat, amelyek különböző okok miatt izgalmasak lehetnek hosszabb távon.

Miért jó az osztalék?

Az osztalékrészvények szépségét az adja, hogy a befektetett összeg ellenében a cég rendszeresen kifizeti a befektetői számára az elért profit egy részét. Sok befektető tehát azért választja az osztalékrészvényeket, hogy a befektetéseiből jövedelemre tegyen szert, de ideális esetében két pozitívumot is kapnak az osztalékpapírokat birtoklók: egyrészt az árfolyam emelkedése esetén árfolyamnyereséget érnek el, másrészt cash flowt kapnak anélkül, hogy részvényeket kellene eladniuk.

Viszont van itt egy kis bökkenő. Bármennyire magas is az osztalék, ez nem fogja tudni ellensúlyozni, ha jelentősen alulteljesítő az adott részvény. Hasonlóképpen, az első ránézésre magasnak tűnő osztalékhozam is valójában csapda lehet, amely mögötte rendszertelen kifizetések, gyenge árfolyamteljesítmény, vagy felejthető növekedési kilátások állhatnak.

Épp ezért érdemes olyan cégeket megvizsgálni, amelyekkel el lehet kerülni a fenti csapdákat. Számos olyan részvényindex van, amely osztalékfizető részvényeket tömörít, ezek közül talán a legismertebb az S&P 500 Dividend Aristocrats. Ebben az indexben olyan cégek részvényei vannak, amelyek legalább 25 egymást követő évben emelték az osztalékot. Van viszont egy, az „osztalékarisztokratáknál” is elitebb klub, a Dividend Kings. Ezeknek nem feltétlenül kell S&P 500 tagoknak lenniük, viszont olyan cégeket tartalmaz az index,

Miről szól még a cikk?

  • Az osztalékrészvények remek befektetési lehetőséget kínálnak.
  • Kik azok az osztalékarisztokraták, és a még nálunk is elitebb osztalékkirályok?
  • Bemutatunk egy megbízható, de mégis kiugróan magas osztalékhozammal rendelkező részvényt.
  • Megnéztünk egy olyan céget is amelyik az elmúlt években durva ütemben emelte az osztalékot, és várhatóan a következő években is tartani fogja magát ehhez.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés