Előfizetői tartalom

Megjósolta a 2008-as összeomlást, most ide önti a pénzét a sztárbefektető

Mohos Kristóf
A legendás befektető Michael Burry - a Scion Asset Management alapítója, aki leginkább arról ismert, hogy a 2008-as összeomlást megelőzően az ingatlanpiac ellen fogadott - a jelek szerint most egy nagy shortolás helyett egy "Big Long" mellett tette le a voksát, mégpedig Kínával kapcsolatban lett látványosan bizakodó a sztárbefektető. Burry a legfrissebb szabályozói bejelentés szerint nagymértékben növelte a helyi e-kereskedelmi óriásokban, a JD-ben és az Alibabában lévő kitettségét; egyébként a 2008-as helyzethez hasonlóan most is valamelyest szembe megy az általános piaci megítéléssel a guru, Kína gazdasági újraindítása ugyanis nem olyan gördülékenyen alakul egyelőre, ahogy egyes hedge fundok számítottak rá. Adott a kérdés: vajon van alapja a sztárbefektető bizakodásának? Mit gondolnak a vállalatok kilátásairól az őket követő elemzők?

Meglepő lépések

Michael Burry, aki azután vált híressé, hogy megjósolta a 2008-as ingatlanpiaci összeomlást, most is olyan részvénypiaci lépéseket tett, amik alapvetően szembe mennek az aktuális piaci hangulattal és megítéléssel: a tegnap közzétett 13F tőzsdefelügyeleti jelentés alapján az idei első negyedévben a banki zavarok idején több regionális hitelezőbe is beszállt.

Nem ez volt azonban a guru egyetlen unortodoxnak nevezhető befektetése - miután 2022 utolsó hónapjaiban, a szigorú kínai zéró-kovid politika megszüntetése után kitettséget szerzett az Alibabában és a JD.com-ban, Burry az elmúlt negyedévben jelentősen növelte a két vállalatban lévő részesedését. A JD-ben lévő tulajdonrésze több mint háromszorosára, 250 000 részvényre nőtt, ami 11 millió dollárt, azaz portfóliója 11 százalékát teszi ki. Az Alibaba-részesedését is megduplázta a guru, jelenleg már 10 millió dollárral van benne az e-kereskedelmi óriásban Burry. Az Alibaba és a JD részvényei lettek így a Scion Asset Management legnagyobb kitettségei,

együttesen a Michael Burry menedzselte hedge fund portfóliójának mintegy 20 százalékát teszi ki a két kínai vállalat.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái