emberek budapest árnyék getty stock
Befektetés

Megszólalt az EKB alelnöke: az árnyékbankrendszer indíthatja be az újabb likviditási válságot

Portfolio
Az EKB alelnöke szerint egyre nagyobb kockázatot jelent az árnyékbankrendszer, és ennek a kockázatnak a kezelésére az EU jelenlegi szabályozása nem elegendő – számol be a hírről a Financial Times.

Luis de Guindos, az EKB alelnöke szerint megnövekedett kockázatokat jelentenek a pénzügyi rendszer számára az árnyékbankok, például a hedge fundok, a vagyonkezelők, a nyugdíjalapok és a biztosítók, amelyek annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben gyorsan növekedésen mentek keresztül, továbbra is kevésbé szabályozottak, mint a bankok.

A banki és a nem banki pénzügyi szektor közötti összefonódás továbbra is nagy, ami növeli a fertőzés lehetőségét

- mondta de Guindos kedden Frankfurtban egy pénzügyi konferencián, hozzátéve, hogy a szektor különösen ki van téve az emelkedő kamatlábaknak és a csökkenő eszközáraknak.

Mivel számos nem banki intézmény napi szintű visszaváltást kínál, de Guindos felszólította a nem banki intézményeket, hogy növeljék a likvid eszközöket egy esetlegesen nagyobb tőkekivonás biztos kezelése érdekében.

A nem banki intézmények az elmúlt évtizedben gyorsan növekedtek, tavaly az euróövezetben a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek 26 százalékát adták, szemben a 2008-as 15 százalékkal, ráadásul az euróövezet árnyékbankjainak teljes eszközállománya az elmúlt 14 évben több mint kétszeresére, 31 ezermilliárd euróra nőtt.

Guidos szerint bár történt némi kockázatcsökkentés az árnyékbankrendszerhez tartozó intézmények körében is, például a magas hozamú vállalati kötvényektől a biztonságosabb államkötvények felé történő elmozdulással, az ingatlanpiacoknak való kitettségük azonban jelentősen megnőtt és ez sebezhetővé teszi a szektort.

Kiemelte azt is, hogy a hedge fundok, alapkezelők, nyugdíjpénztárak és biztosítók közül sokan vannak kitéve likviditási kockázatnak, mivel nagy arányban tartanak olyan kevésbé likvid eszközöket, mint az ingatlanok vagy vállalati kötvények, és ezzel nincs összhangban a visszaváltási politikájuk, miután sok esetben akár napi visszaváltást is lehetővé tesznek a befektetők számára. Utalt itt a brit nyugdíjalapok közelmúltbeli válságára is, amit a margin callok váltottak ki. Erről bővebben itt írtunk:

Guindos szerint az uniós döntéshozók úgy tudnák a fenti kockázatokat kezelni, hogy  

  • a befektetőknek napi visszaváltást kínáló nem banki intézményeknek kellően magas likvid eszközaránnyal kellene rendelkezniük ahhoz, hogy megbirkózzanak egy nagyobb tőkekivonási hullámmal.
  • Emellett folytatni kell a pénzpiaci alapok szabályozásának szigorítására irányuló uniós erőfeszítéseket is.
  • Továbbá az adatminőség és -lefedettség, valamint az információmegosztás javítására szólított fel az árnyékbankok szintetikus tőkeáttételéből eredő kockázatainak felmérése érdekében.
  • A fentiek mellett úgy véli, hogy az árnyékbankrendszernek javítania kell a likviditási helyzetét a margin callok teljesítése érdekében is.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
gazdag_vezteo_ugyvezeto_shutter-20190416
5g, mobilhálózat, hálózatfejlesztés, mobilszolgáltató, telekommuniáció, mobilnet
otp bankfiók belső és külső képek, logó
vasarlas-bolt-akcio-elelmiszer-elelmiszerarak-elelmiszer-arak-kiskereskedelem-arak-inflacio
Széchenyi Bank
ablakgyár ablakgyártó
tojas
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Richter_1_forras_richter