Csárt
Befektetés

Nagyon csúnya, ami ma a tőzsdéken történik

Portfolio
Régen látott esést lehet ma látni a tőzsdéken, a rossz hangulat gyakorlatilag reggel óta tart Európában, a kereskedési idő vége felé közeledve azonban begyorsult a lejtmenet.

Jelentős mínuszban zártak tegnap az amerikai tőzsdék, miután az adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalásokban a hírek szerint kevés előrelépés történt, pedig a határidő egyre közelebb kerül, és ha a nem sikerül megállapodniuk a döntéshozóknak június 1-ig, akkor csődöt jelenthet az USA. Azt követően az ázsiai tőzsdék is estek, majd ma Európában is jelentős mínuszban nyitottak a piacok,

délutánra pedig tovább gyorsult az esés.

Tovább rontotta a hangulatot, hogy a brit inflációs adat is kellemetlen meglepetést okozott, hiszen az áremelkedési ütem ugyan csökkent, de jelentősen elmaradt a várakozásoktól - emellett a maginfláció 31 éves csúcsra emelkedett. Az utóbbi hír táplálja a további kamatemelésekkel kapcsolatos várakozásokat.

Végül egy másik szorosan figyelt makroadat, az ifo gazdaságkutató intézet hangulatindexe is a vártnál nagyobb gyengülést mutatott. A kilátás megítélése ugyan javult, az aktuális állapoté viszont erőteljesen romlott - ez sem segített a tőzsdei hangulat javulásában.

A fentiek eredményeként jelentős esés látszik ma az európai tőzsdéken. Eközben az USA-ban sem volt kedvező a nyitás, a három vezető amerikai index 0,7-0,9 százalékos mínuszban van, amivel párhuzamosan az európai piacokon is begyorsult az esés.

A magyar tőzsde eközben relatíve jól tartja magát, a blue chipek közül a Magyar Telekom és a Mol is pozitív tartományban van, míg a leggyengébben az OTP teljesít. Az Appeninn árfolyama eközben jelentősen emelkedett, bár hozzá kell tenni, hogy jóval az átlag alatti a forgalom a részvényben.

Technikai szempontból is fontos a mai esés, hiszen a legjobban figyelt európai index, a német DAX korábbi kitörése nagyon úgy tűnik, hogy már a múlté. Ugyan múlt pénteken még történelmi csúcsra tudott menni a 16 000 pontos ellenállás fölé való kitörés után az index, a mai esés következtében visszakerült a 15 700 és 16 000 pont közötti sávba. Bár ez eleve rontotta a technikai képet, igazán rosszul az nézne ki, ha az október óta tartó emelkedésre húzott trendvonalat letörné az index - erre a jelenlegi hangulat mellett minden esély megvan.

daxtech052444

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
európai unió, európai bizottság, eu, brüsszel
Kapaszkodik vissza a forint a mélypontról, 1,25 közelébe esett a dollár
csatorna
dél-afrika
parlament költekezés költségvetés hiány
kivánd190916
bét
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
üzlet cég iroda munka biznisz társaság vállalat vállalkozás