Szép csendben nagy dobás készülődik a magyar befektetéseknél
Befektetés

Új világ jön a lakossági befektetéseknél, elfogadták a brüsszeli csomagot

Portfolio
Az Európai Bizottság ma egy lakossági befektetési csomagot fogadott el, az új szabályok célja, hogy képessé tegyék a lakossági befektetőket arra, hogy szükségleteikhez és preferenciáikhoz igazodó befektetési döntéseket hozzanak, biztosítva számukra a méltányos bánásmódot és a megfelelő védelmet - olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A tőkepiaci unióról szóló 2020. évi cselekvési terv három fő célkitűzésének egyike az volt, hogy az EU még biztonságosabb hellyé váljon a polgárok számára a hosszú távú befektetéseikhez. A ma elfogadott csomag e cél elérését szolgálja és ösztönzi az uniós tőkepiacokon való részvételt, amelynek szintje az EU-ban hagyományosan alacsonyabb más országokhoz – például az Egyesült Államokhoz – képest, jóllehet az európaiak megtakarítási rátái kiemelkedően magasak.  A tőkepiaci unió fellendítése alapvető eszköze a magánforrások gazdaságunkba irányításának, valamint a zöld és digitális átállás finanszírozásának is.

A csomag több intézkedést tartalmaz, amelyek célja:  

  • A lakossági befektetők számára a befektetési termékekről és szolgáltatásokról nyújtott tájékoztatás módjának javítása, hogy érdemibb és szabványosított információkhoz juthassanak olyan tájékoztatási szabályok révén, amelyek a digitális korhoz és a fenntarthatóságot egyre inkább középpontba helyező befektetői preferenciákhoz igazodnak.
  • A költségek átláthatóságának fokozása és összehasonlíthatóbbá tétele azáltal, hogy szabványos formátumot és egységes terminológiát kell majd használni. Ez biztosítani fogja, hogy a befektetési termékek megfelelő ár-érték arányt nyújtsanak a lakossági befektetők számára.
  • Annak biztosítása, hogy minden lakossági ügyfél legalább évente pontos képet kapjon portfóliójának befektetési teljesítményéről. 
  • A befektetési termékek forgalmazásával kapcsolatos esetleges összeférhetetlenségek kezelése egyfelől a „kizárólag végrehajtási” (azaz tanácsadás nélküli) értékesítéseket érintő ösztönzők betiltása révén, másfelől annak biztosítása révén, hogy a pénzügyi tanácsadás a lakossági befektető érdekeit szolgálja. Azokon a területeken, ahol az ösztönzők megengedettek, szigorúbb biztosítékok és átláthatóságot növelő intézkedések kerülnek bevezetésre.
  • A lakossági befektetők félrevezető marketinggel szembeni védelmezése annak biztosítása révén, hogy a pénzügyi közvetítők (azaz a tanácsadók) teljes mértékben felelősséggel tartozzanak a marketingközleményeik felhasználásáért (és az azokkal való visszaélésekért), ideértve azokat az eseteket is, amikor az információk terjesztése a közösségi médián, illetve hírességeken vagy más harmadik feleken keresztül történik, akiket e célból a pénzügyi közvetítők díjazásban részesítenek vagy ösztönöznek.
  • A pénzügyi tanácsadók szakmai képesítésére vonatkozó szigorú előírások megőrzése.
  • A fogyasztók képessé tétele arra, hogy jobb pénzügyi döntéseket hozzanak, azáltal, hogy a tagállamokat olyan nemzeti intézkedések végrehajtására ösztönözzük, amelyek javítják a polgárok pénzügyi jártasságát, függetlenül az életkoruktól, társadalmi és tanulmányi hátterüktől.
  • Az adminisztratív terhek csökkentése, valamint a termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség javítása a tapasztalt lakossági befektetők számára azáltal, hogy arányosabbá kell tenni a szakmai befektetővé váláshoz szükséges kritériumokat.
  • A felügyeleti együttműködés javítása, ami megkönnyíti az illetékes nemzeti hatóságok és az európai felügyeleti hatóságok számára annak biztosítását, hogy a szabályokat megfelelően, hatékonyan és koherensen alkalmazzák Unió-szerte, és elősegíti a csalás és a visszaélések elleni közös küzdelmet. 

A csomag egyfelől egy módosító irányelvből áll, amely felülvizsgálja a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelvben (MiFID II. irányelv), a biztosítási értékesítésről szóló irányelvben (IDD-irányelv), az átruházható értékpapírokkal foglalkozó kollektív befektetési vállalkozásról szóló irányelvben (ÁÉKBV-irányelv) , az alternatívbefektetésialap-kezelői irányelvben (ABAK-irányelv), valamint a biztosítási és viszontbiztosítási üzleti tevékenység megkezdéséről és gyakorlásáról szóló irányelvben (Szolvencia II. irányelv) meghatározott szabályokat, másfelől egy módosító rendeletet tartalmaz, amely felülvizsgálja a lakossági befektetési csomagtermékekről és a biztosítási alapú befektetési termékekről szóló rendeletet (PRIIP-rendelet).

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koszovó
Szudán
Ukrajna Gabona Haboru Export Importtilalom
olaf scholz g7 globális minimumadó
Ukrán zászló
európai unió, európai bizottság, eu, brüsszel
Kapaszkodik vissza a forint a mélypontról, 1,25 közelébe esett a dollár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
üzlet cég iroda munka biznisz társaság vállalat vállalkozás