Előfizetői tartalom

Aggódnak Európa miatt a magyar profik, de van egy verhetetlennek tűnő befektetés

A viszonylag nyugodt április után a májusi hónap sem tartogatott magában nagy veszélyeket, a befektetések piacát az amerikai hírek és a mesterséges intelligencia mozgatta leginkább. Az európai piac azonban még nincs teljesen biztonságban, egyre nő ugyanis annak az esélye, hogy a kontinens gazdasága recesszióba süllyed. A magyar piacon az MNB kamatcsökkentése volt a legjelentősebb esemény, kérdés azonban, hogy a jegybank hogyan fog hozzáállni a későbbi intézkedésekhez. A modellportfólióban tovább csökkent a pénzpiaci eszközök aránya, az alapkezelők az előző hónapokhoz hasonlóan inkább a kötvényeket részesítették előnyben.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a májusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben tíz alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Aegon Alapkezelő, Accorde Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Eurizon Asset Management, Hold Alapkezelő, KBC Asset Management, MBH Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

A mesterséges intelligencia és Amerika mozgatta a piacokat

Az alapkezelők többsége szerint a portfóliók allokációjára leginkább hatással lévő hírek májusban Amerikából érkeztek: egyrészt a Fed 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre a hónap elején, másrészt sokáig kérdés volt, hogy sikerül-e megoldani az Egyesült Államok adósságplafonjának problémáját. Az előbbivel kapcsolatban optimisták a befektetők, sokak szerint ez az utolsó ilyen intézkedés volt az évben, sőt, néhányan úgy látják, hogy 2023 végén az első kamatcsökkentés is megtörténhet. Utóbbi végül május utolsó hetében megoldódott, így az amerikai gazdaság szempontjából a következő hónapokban kedvező gazdasági és politikai környezet várható.

Az előző hónapban a részvénypiacokon erős koncentráció volt megfigyelhető, leginkább a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hírek mozgatták az értékpapírokat. Némely alapkezelő szerint a következő időszakban azok a részvények fognak tudni a legjobban teljesíteni, amelyeket valamilyen mértékben érint a ChatGPT megjelenése óta berobbant AI forradalom, ezek javarészt a „big tech” vállalatok (például az Nvidia, amely különösen nagyot emelkedett ebben a hónapban).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés