Előfizetői tartalom

Meglepő adatok érkeztek a magyarok életbiztosításairól - Hozzájuk nyúltak a válság miatt?

A gazdasági válságok idején jóval nehezebb dolguk van a megtakarítóknak, ugyanis nemcsak megfelelő hozamot kínáló, viszonylag biztonságos befektetési módszert kell keresniük, hanem az is előfordulhat, hogy a megnövekedett megélhetési költségek miatt kénytelenek lesznek a megtakarított pénzüket felhasználni. E trend általában nem kerüli el a megtakarításos életbiztosításokat sem: a romló piaci környezet szinte törvényszerűen az ilyen típusú termékek visszavásárlását vagy lemondását eredményezi. Az MNB Biztosítási, pénztári és tőkepiaci jelentésének segítségével megnéztük, hogyan alakultak ezek a folyamatok a mostani válság alatt.

Csökkentek a technikai tartalékok

Az MNB jelentése szerint az életbiztosítási technikai tartalékok (azaz a biztosítók életbiztosítási termékek keretében kezelt vagyona) 2022 végére 2199 milliárd forintot tett ki, ami összességében 3,6%-os éves csökkenést jelent. Ebből az adatból már egyértelműen látszódhatna a gazdasági környezet életbiztosításokra gyakorolt negatív hatása, főleg úgy, hogy

  • a vagyon nagyobb hányadát jelentő unit-linked termékeknél a tartalék 62,6 milliárd forinttal, 4%-os mértékben csökkent,
  • míg a hagyományos életbiztosításoknál ez 19,1 milliárd forintot, illetve 3%-os visszaesést jelent.

Ennél a pontnál fontos megjegyezni, hogy az életbiztosítási technikai tartalékok két okból változhatnak:

  • egyrészt az átértékelődés (a hozamok emelkedése vagy csökkenése),
  • másrészt a tranzakciók (a be- és kiáramló pénzek különbsége) miatt.

Ahogyan az majd a későbbi ábrákon megfigyelhető, a tartalékcsökkenés inkább az átértékelődéseknek tudható be, a tranzakciók tekintetében ugyanis kifejezetten pozitív évet zártak az életbiztosítások tavaly. Ez azt jelenti, hogy e mutató alapján a magyarok megtakarítási képessége nem romlott jelentősen a válság alatt sem.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés