Előfizetői tartalom

Elfordultak a magyar piactól a profi befektetők - Ezeket vették a hazai eszközök helyett

A viszonylag nyugodt májusi hónap után június már némi emelkedést is tartogatott magában: mind a hazai, mind pedig a nemzetközi eszközök hozamában növekedés volt látható. Ennek ellenére jól látszik, hogy az alapkezelők egyre bizalmatlanabbak a hazai piacokkal szemben, hiszen a befektetéseik között nőtt a külföldi, és csökkent a hazai eszközök aránya. A jelenlegi inflációs környezetben szinte mindenütt a kamatemelésekre szegeződik a befektetők tekintete, ezzel kapcsolatban nagyrészt pozitívnak mondhatók a hazai alapkezelők várakozásai.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a június helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben tíz alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Aegon Alapkezelő, Accorde Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Hold Alapkezelő, KBC Asset Management, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

Hazai és nemzetközi szempontból is erős hónap volt a június

Befektetési szempontból viszonylag jó hónapot tudhatunk magunk mögött, ugyanis az amerikai gazdaság további lassulásának ellenére az árfolyamok valamivel emelkedni tudtak: az S&P például 4 százalékot. Miután a májusi inflációs adat jobb lett a vártnál, a Fed változatlanul hagyta a kamatszintet, a tartós áremelkedés megfékezésére azonban további két kamatemelést prognosztizáltak. A döntéssel még az alapkezelők túlnyomó többsége egyetértett, a további kamatemelések bejelentésével már nem: néhány szakértő azt emelte ki, hogy a Fed gondolatmenetében nem világos, miért hagyta az alapkamatot most változatlanul, mikor néhány hét múlva emelésre készülnek.

Európában szintén jól teljesítettek a részvénypiacok, tavaly ősz óta sokat javultak a növekedéssel kapcsolatos várakozások, ugyanakkor még mindig nagy fokú bizonytalanság jellemzi a befektetőket. Az EKB a vártnak megfelelően, 25 bázisponttal emelte az alapkamatot, a szakértők szerint pedig nyáron a maginflációnak jelentősen csökkennie kell ahhoz, hogy szeptemberben ne legyen újra szükséges egy kamatemelés. Ez utóbbi előrejelzés azonban inkább rontja a gazdasági, így pedig a piacok kilátását is.

Miről szól még a cikk?

  • Az amerikai, európai és magyar piacok helyzetéről,
  • a hazai alapkezelők befektetéseiről,
  • június legnépszerűbb befektetési kategóriájáról.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés