Előfizetői tartalom

Tavaly sírtak, idén bejött az élet a bátor magyaroknak - Mutatjuk, mivel lehetett sok pénzt keresni

A siralmas 2022-es évvel szemben idén jól teljesítettek a részvényalapok az év első hat hónapjában, számos sorozat 10% feletti hozamot is el tudott érni. Tavaly óta sokat változott a világ: a 2022-ben jobban teljesítő régiók idén visszaestek, helyükre pedig gyakran éppen az elmúlt esztendőben rosszul teljesítő piacok kerültek. A viszonylag magas hozam ellenére idén nem eddig nem volt nagy érdeklődés a részvényalapok iránt, a január óta tartó vagyoncsökkenést azonban alaposan átrajzolta a június a szocho bevezetése miatt.

Jól teljesítenek idén a részvényalapok

Bár a világ főbb részvényindexei a tavalyi évben kifejezetten rosszul alakultak, az idei év eddigi teljesítményét nézve nincs ok a panaszra: a legtöbb 10% fölötti növekedést produkált, csupán az ázsiai tőzsdéknél figyelhető meg némi visszaesés. Az év nagy sztárja a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 100 volt, amely fél év alatt 39%-os rekordemelkedést tudott elérni.

A részvénypiacot egyértelműen a mesterséges intelligencia fűtötte: a növekedés nagy részét olyan megacap cégek adták, amelyeket a befektetők az AI forradalom nyerteseinek tartanak.

A világ részvényindexeinek listáját továbbra is az argentin Merval index vezeti, a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a 114,2%-os inflációhoz képest reálértéken még a 110,9%-os növekedés is kis visszaesést jelent. Az alábbi ábrán a hazai BUX index a középmezőnyben szerepel a maga 15,3%-os emelkedésével, ami elsősorban az OTP és a Mol jó teljesítményével magyarázható.

Miről szól még a cikk?

  • Az idén legjobban teljesítő részvényindexekről,
  • A legnagyobb nyereséget kínáló piacokról,
  • A legmagasabb hozamot elérő és a legnépszerűbb befektetési alapokról.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés