Előfizetői tartalom

Véget ért a kötvényalapok dominanciája? Soha nem látott változások történtek a befektetési alapoknál

Továbbra is népszerűek a befektetési alapok a magyar megtakarítók körében: a BAMOSZ statisztikáiból kiderül, hogy júniusban 11 ezer milliárd forint fölé emelkedett az ilyen típusú eszközökben elhelyezett vagyon, amelyhez mind a hozamok növekedése, mint a nettó értékesítés - utóbbi jóval nagyobb mértékben - hozzájárult. Ahogy várható volt, a kormány befektetési alapokkal kapcsolatos változtatásai és az újonnan bevezetett adója, a szocho alapjaiban forgatta fel a piacot, és látszólag megtörte a kötvényalapok dominanciáját.

Töretlen a befektetési alapok népszerűsége

Ahogy az a korábbi hónapok alapján várható volt, júniusban is tovább nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon: egy hatalmas ugrással elérte a 11 350 milliárd forintot is. Az elmúlt egy évben egyre népszerűbbé váltak az ilyen típusú befektetések a magyarok körében, tavaly június óta 3600 milliárd forinttal nőtt az ilyen típusú eszközökben elhelyezett vagyon. A növekedés kisebb mértékben a piaci környezet javulásának is köszönhető, de az előző hónapban jóval nagyobb arányban járult hozzá a kormány május végén kihirdetett szociális hozzájárulási adója, melynek értelmében a július 1. után eszközölt befektetésekre a 15%-os kamatadón felül 13%-os extra adót is fizetni kell.

Az alábbi ábrán is jól látszik, hogy a hozamok emelkedése is pozitív hatással volt a befektetési alapok vagyonára, ez 188 milliárd forinttal járult hozzá a növekedéshez. Sokkal szembetűnőbb azonban a frissen beáramlott pénzeknél látható ugrás:

júniusban a nettó értékesítés 645 milliárd forint volt, ekkora pénzbeáramlás még soha nem történt a befektetési alapok történetében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés