Előfizetői tartalom

Leleplezték a nyugdíjra gyűjtő amerikaiak befektetési mestertervét - Így takarékoskodnak a világ túloldalán

Új rekordot döntött Amerikában a nyugdíjprogramokban való részvételi arány, a szokatlan növekedés elsősorban a munkavállalók automatikus csatlakoztatásának és a befizetések emelésének köszönhetők. A Vanguard "Hogyan takarékoskodik Amerika?" című éves felméréséből többek között az is kiderül, hogy mekkora vagyont tartanak az amerikaiak az ilyen típusú megtakarításokban, és milyen befektetésekkel tudják elérni a legmagasabb hozamot.

Nemrég megjelent a Vanguard elemzése az amerikai nyugdíj-előtakarékosságok helyzetéről, az adatok között böngészve számos érdekes információt találhatunk:

  • a 2022-es évben a nyugdíjprogramokban való részvétel rekordmagas, 83%-os arányt mutatott, ami nagyrészt az automatikus csatlakozás elterjedésének köszönhető,
  • 2006 és 2022 között az automatikus csatlakozások száma megháromszorozódott,
  • a résztvevők 98 százalékának ajánlottak fel valamilyen munkáltatói hozzájárulást, ezzel együtt a bérből a megtakarításba irányított pénzek átlagosan a fizetések 11,3%-át tették ki,  
  • a résztvevők 20 százalékának mindössze 1-3 százalékkal kell növelnie a megtakarítási arányát, hogy elérje a programjához tartozó, célként kitűzött megtakarítási szintet,
  • a legtöbb vagyon diverzifikált értékpapíralapokban van elhelyezve, de egyre népszerűbbek a céldátumhoz kötött befektetési alapok is.

Automatikus csatlakoztatás?

A múltban a munkavállalók dönthettek arról, hogy szeretnének-e csatlakozni egy munkahelyi nyugdíjmegtakarítási programhoz, valamint arról is, hogy a fizetésük mekkora részét teszik bele. Az utóbbi időben azonban egyre inkább elterjedt az „automatikus csatlakoztatás”, melynek keretében már a munkáltató dönt ezekről a kérdésekről a dolgozó helyett.

Az adatok azt mutatják, hogy az új módszer sok helyen megszüntette a belépési akadályokat: az idei jelentésben a részvételi arány rekordmagasra, 83%-ra ugrott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés