Előfizetői tartalom

Alaposan felforgatta a kormány a befektetési alapok piacát, mutatjuk, mit okozott

Jelentősen felforgatták a befektetési alapok piacát a kormány idei döntései: a szociális hozzájárulási adó július 1-i bevezetésének köszönhetően júniusban rekord kereslet mutatkozott a befektetési alapok iránt. Azt már megnéztük, hogy mely kategóriákba, illetve konkrétan mely alapokba áramlott a legtöbb pénz az utóbbi két hónapban, most viszont a kormány egy másik rendeletének hatását vettük górcső alá: nevezetesen azt, hogy a kötelező állampapírtartás hogyan befolyásolta az egyes alapkategóriák allokációját 2023 júniusában. A Portfolio Future of Finance 2023 konferenciáján helyet kapnak majd az alapkezelés jövőjével kapcsolatos kérdések is, nem érdemes lemaradni a rendezvényről!

Milyen kihívásokkal és lehetőségekkel néznek szembe a hazai alapkezelők, milyen lesz a jövő befektetési alapja? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a Portfolio szeptember 20-ai Future of Finance konferenciáján. Jelentkezz még ma!

Mint ahogy arról már többször is beszámoltunk, a kormány az alábbi intézkedésekkel kívánta az állampapírpiac felé terelni a befektetési alapokat:

  • Július 1-jétől az értékpapíralapok – ideértve kizárólag a kötvényalapot, részvényalapot és a vegyes alapot – portfóliójában tartott eszközök súlya legalább 60 százalékos mértékben értékpapír kell, hogy legyen (nem például bankbetét, ahogy az alapok egy részére jellemző volt).
  • Szintén július 1-jétől az értékpapíralapok és az ingatlanalapok a likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkont kincstárjegyben kell, hogy tartsák (ez nem alkalmazandó a legalább 80%-ban külföldi eszközbe fektető alapokra).
  • Augusztus 1-jével azt is előírja a kormány, hogy a befektetési alapok kötvénybefektetéseinek legalább 95%-át (néhány kivételtől eltekintve) forint állampapírban kell tartaniuk.

Ezzel tehát gyakorlatilag kötelező allokációt rendelt el magyar államkötvényekben az érintett alapoknál a kormány.

Mivel a döntés lényegében az előbb említett értékpapíralapokat érintette, elsősorban e kategóriákat vizsgáljuk meg az elemzésben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés