Előfizetői tartalom

Miközben minden összeomlott, milliárdokat tettek zsebre a magyar alapkezelők

A részvénypiacok és a kötvénypiacok együttes szenvedése jellemezte tavaly a világpiacokat, a nagy hazai alapkezelők azonban mintha meg sem érezték volna az ellenszelet: az MNB Aranykönyv friss számai szerint a profitok a legtöbb nagyobb szolgáltató esetében és piacszinten is emelkedni tudtak. Az OTP Alapkezelő maradt a legprofitábilisabb szolgáltató a piacon, miközben jelentősen tudta növelni kezelt vagyonát is. Mindeközben jelentősen átrajzolódott a legnyereségesebb és a legnagyobb vagyonokat kezelő alapkezelők sorrendje is. A hazai vagyonkezelés jövője is terítékre kerül a Portfolio jövő heti Future of Finance konferenciáján. Ne maradj le róla, gyere el te is!

Fontos téma lesz ez is a Portfolio közelgő Future of Finance 2023 konferenciáján, érdemes regisztrálni!

Tegnap jelent meg a friss banki rangsorról szóló, ugyancsak az Aranykönyv számaiból szemezgető cikkünk:

Borzalmas piacok, kiemelkedő profitok

Nem volt könnyű év hozamszerzési szempontból 2022 a hazai alapkezelőknek, a részvénypiacok visszaesése, a kötvénypiaci hozamok emelkedése, a geopolitikai feszültségek, az inflációs nyomás és a recessziós félelmek a hazai szolgáltatók teljesítményére is rányomták a bélyegüket.

Úgy látszik azonban, hogy a rossz hozamok ellenére az alapkezelői szektor közel 40 milliárd forintnyi profitot ért el tavaly az MNB frissen publikált Aranykönyve szerint, ami 1,8 milliárddal több az egy évvel korábbihoz képest.

A cikk tartalmából:

  • Ellenállónak bizonyultak az alapkezelői profitok a tavalyi gyenge piaci teljesítménynek, a nyereségek szektorszinten emelkedést mutattak.
  • Nagyot ugrott az OTP Alapkezelő profitja, befektetési alapokban kezelt vagyona megközelítette a 2000 milliárd forintot.
  • Több magyar alapkezelő is magas profittal zárta 2022-t, de azért voltak visszaesők is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés